Никой не иска да даде голям кредит на БЕХ без държавна гаранция.

Опитът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да намери заем от 650 млн. евро или да емитира облигации на същата стойност е пред временен провал. До изтичането на крайния срок за оферти – 26 октомври, нито една банка не е пожелала да отпусне кредит, а два кандидата са внесли оферти, в които обаче се настоява за държавна гаранция. Намерение за участие бяха заявили 12 финансови групи за облигациите, а една банка искаше да отпусне заем.

Причините за слабия интерес са няколко – но основната е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика, е в лошо финансово състояние. БЕХ отчете 274 млн. лв. загуба на консолидирано ниво за 2014 г., а НЕК е на практика в колапс, тъй като регулаторът му налага вече няколко години да работи на загуба. Сред другите основания за слабия интерес е, че сроковете са били къси и някои кандидати не са успели да довършат финансовото си проучване, както и това, че Централна и Източна Европа в момента не са в центъра на инвеститорския интерес.

Сега изходът за държавния холдинг е да опита още веднъж да събере оферти и по този начин да осигури поне част от нужната сума. А за останалата част да се надява правителството да отпусне държавна гаранция. Естествено, ако правителството иска да влязат в сила споразуменията с двете американски централи, от които леко ще паднат разходите за електроенергия.

Пари, но само срещу гаранция

Засега от БЕХ коментираха единствено, че „към момента назначена със заповед на изпълнителния директор комисия разглежда постъпилите оферти“.

Според източници на „Капитал Daily“ единият от кандидатите, подал оферта, е консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit. Групата е предложила мостово финансиране за 500 млн. евро, но при изричното условие да бъде осигурена държавна гаранция. За последващите облигации, които може да бъдат емитирани до шест месеца или до година – в зависимост от пазарите, не се търси обезпечение.

Другият участник, подал окончателна оферта, е италианската инвестиционна банка IMI, която е част от групата на Intesa Sanpaolo. Те обаче са предложили едва 65 млн. евро мостово финансиране без държавна гаранция, което е крайно недостатъчно за нуждите на БЕХ. В предложението е имало и сума от порядъка на няколкостотин милиона евро мостов заем, но отново при условие за обезпечение.

От Министерството на финансите в сряда не отговориха дали биха преразгледали позицията си за отпускането на подобна гаранция. Досега основният мотив за техния отказ бе, че тези средства не са предвидени в бюджета за 2015 г. Предстоящото му преразглеждане обаче би било удобен момент за отпускането й, макар че това би натоварило значително държавния дълг на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *