Ниските лихви – капан за наивници

Внимавайте да не ви отрежат главата с таксите, питайте какви вноски са най-изгодни

Всички, които очакваха да се събудят на 1 януари 2007 г. в напълно нов свят, сигурно са доста разочаровани. Приемането ни в Европейския съюз далеч не може да реши всичките ни проблеми като с вълшебна пръчка. Това важи за всички области на живота, особено за финансовата сфера. Затова нека не се изненадваме, ако банките ни все още не действат като европейски и не се отказват от някои чисто балкански хитрини.

Огромни билбордове обявяват примамливи ниски лихви за кредит. Има и най-различни бонуси – отпускат ги за един ден, по телефона, и т. н. Когато обаче отидеш в кредитната институция, нещата се оказват доста по-различни. На първо място са изненадите с оскъпяването. Въпреки че има цял закон за това, все още доста трезори обявяват в рекламните си послания само годишната лихва. А не и колко общо ще трябва да платите за година – т. нар. годишен процент на разходите (ГПР). Въпреки че страната ни е поела такъв ангажимент при синхронизиране на законодателството с това на ЕС. В най-добрия случай разликата между ГПР и годишната лихва е 2-3 процента, което никак не е малко. В други случаи пък се споменава само надбавката към банковия лихвен процент, която е 2-4%. И като се тегли чертата, излиза, че реалното оскъпяване е от порядъка на 17-18 на сто. Всичко това обаче се научава доста късно, след като клиентът е изхабил доста време и усилия в проучване на условията и дори е поел ангажименти.

Приетият в средата на м. г. Закон за потребителския кредит изрично нарежда всички разходи да бъдат абсолютно прозрачни. Те трябва да са оповестени на видно място в салоните на трезорите или в сайтовете им. Повечето банки обаче са изтълкували по свой начин тази разпоредба. В най-добрия случай ГПР се изчислява с помощта на кредитен калкулатор, тъй като условията по заемите са различни. В това има резон, въпреки че някои са си направили труда в спретната табличка да систематизират ГПР според различията. Други пък никъде не споменават що е това ГПР, а трети дават информацията само ако се обадиш в кол-центровете им. Какъв е смисълът на завоалирането на тази информация, е ясно.

Съществена разлика има например дали ще си връщаш заема чрез еднакви (анюитетни) вноски, или в началото ще внасяш повече. Разликата е чувствителна, но и крайният резултат е не по-малко впечатляващ. При ипотечен заем от 80 хил. лв. за 20 години при намаляващи вноски плащаш само за лихви над 72 хил. лв., а при другия – 58,5 хил. лв. Само че тези неща никой не ти ги обяснява.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *