Нобелистът Фелпс: нямаме време за валутна перестройка

Според Нобелиста Едмънд Фелпс, единственото възможно решение на проблемите на световната икономика е САЩ да увеличи износа си. Но за да се осъществи това е нужно съгласието и участието на останалия свят – Щатите няма да могат да изнесат повече стоки и услуги, ако светът не им позволи. Има обаче първи признаци за ръст на експорта от САЩ, има шанс дефицитът в търговския баланс на САЩ постепенно да намалява и дори да се формира излишък във външната търговия.
Фелпс, който получи през 2006 г. Нобеловата възпоменателна награда по икономика за приноса си в изследването на дестабилизираните пазари, разговаря с влиятелната руска онлайн медия Газета.Ру. Икономистът е на мнение, че идеята, подхвърлена наскоро от Владимир Путин за някаква форма на обща валута между Русия и Европейския съюз, е утопична.
На въпрос на руските журналисти възможно ли е според него да се случи нещо подобно, той отговаря, че процесът на реорганизация на международната финансова система ще отнеме много време. Възможно е да има обща система, с единна валута и други подобни, но в момента има една малка подробност – казва Фелпс: ние сме в криза и нямаме време за утопии. Нямаме време за радикална „перестройка“ на световната икономика.
Според икономиста в монетарната политика на първо място трябва да се избягват неестествените неща. Подобна неестественост днес са твърде ниските лихви. В момента равнището на цените в Щатите се покачва с по-малко от 1% годишно и Федералният резерв през последните 6 – 9 месеца увеличава паричното предлагане. Но вече е време ФЕД да направи пауза за една или две години.
Фелпс не вижда основания да се говори за „валутни войни“ и се надява да не се стигне до истинска конфронтация. Германия, Бразилия, Китай, Япония, Русия – това са страни традиционни износители, но право на износ имат не само те.
Краят на дълговата криза в Европа според Фелпс ще дойде с преструктурирането на дълга на някои страни членки. Вследствие на това големите банки на Германия и Франция могат да загубят много пари.
Прогнозата му е Барак Обама да бъде преизбран след две години за президент на САЩ. Относно цената на златото, без да бъде убеден в това, Фелпс „чувства“, че тя е твърде висока и откъсната от реалността, заприличала е на на пазарен балон.

Новите правила Базел III за банките, предвиждащи повишаване на изискванията към капитала, той намира за оправдани – макар че ефективността им е спорна. Може би има и друг път – твърди Фелпс. Да се раздробят големите банки и да се разделят участниците на финансовия пазар по функции, в които те са се специализирали. Фелпс намира за „желателна“ концепцията за тясно специализирани банки.
Икономистът счита, че същата тенденция може да се прояви и в междудържавните обединения, като в един момент лидерите на Европейския съюз да решат, че обединението на европейските страни е станало твърде голямо и да се разделят на два алианса, вместо да останат в рамките на една структура.
За финансовия сектор Фелпс допълва, че риска от недобросъвестност и злоупотреби в него остава. Финансовият сектор функционира лошо и в момента сме в началото на решаването на този проблем.
САЩ се конкурира с целия свят, основно с Азия и напоследък се наблюдава тенденция на загуба на конкурентност и динамика в Щатите – твърди Нобелистът. В китайското правителство работят много способни и надарени хора и Китай ще се развива. Но на въпроса дали китайският модел не е по-добър от американския, Фелпс реагира остро: двете страни не могат да се сравняват. Едната е бедна и трудно е избягала от масовия глад. Другата е високо развита, с работещи институции и висока икономическа култура.
Още сме далеч от решаване на въпросите, възникнали в кризата – твърди още Фелпс. Но е добре, че поне сме разбрали, че тези проблеми трябва да се решават. За руските журналисти, американският икономист е посочил: още от времето на царете и Лев Толстой, целият свят чака от Русия реална модернизация. Русия трябва да се постарае – това ще бъде приносът й за световното развитие.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *