Нова схема с фалшиви кредити в интернет

Нова схема с фалшиви кредити в интернет. Измамници събират такси от потребители, представяйки се за фирми за бързи кредити, сигнализират зрители на NOVA.

Какие законы об интернете вступят в силу в 2021 году - Газета.Ru

Вместо изгоден заем обаче потърпевшите са принуждавани да плащат различни суми, за да бъдат одобрени. Как работи схемата?

Няколко изтеглени заема и нужда от нови, за да изплати старите. След множество натрупани дългове мъж, който предпочита да остане анонимен, попада на атрактивна обява в интернет с обещание за бързо отпускане на кредит. Наричаме го Иван, информира pariteni.bg.

Офертата е публикувана в сайт за безплатни обяви. На пръв поглед – от утвърдена компания за отпускане на бързи кредити. Затова и Иван се свързва с представител на компанията – на оставения в обявата имейл. Обещанието е, че парите ще се изплатят бързо. Единственото условие – да се плати такса за разглеждане на документите.

istock
istock

„Нямаше никакъв телефонен номер и контактувахме само чрез имейл. Преведох им сумата от 100 лв. Отговориха ми, че съм одобрен и така започна въртележката. Абсолютно нищо не получих и спряха да отговарят”, обяснява схемата Иван.

Така връзката с фирмата прекъсва, а желаният кредит не дошъл. Тогава мъжът разбира, че е станал жертва на измама.

След бърза проверка в интернет форумите екипът ни открива десетки предупреждения за измама от потърпевши от мнимите фирми за бързи кредити. Сигнали от жертви на схемата достигат и до адвокат Десислава Филипова. Сценариите са различни, но изходът е един.

„Лица, представящи се за фирми, които предоставят бързи кредити, събират предварително най-различни такси – за обработване на документите, необходими за отпускане на кредита. Последиците са ясни – след известен период от време предложителят се укрива и завлича лицето със събраните такси”, каза адвокатът.

„В момент, в който има някакви икономически сътресения в държавата – винаги се появяват такива измамни схеми, които се опитват да подведат хора, които са в една крайна икономическа нужда”, коментира Николай Цветанов от Асоциацията за небанково кредитиране.

Използването на имена на познати фирми е параван, зад който се крият измамниците, смятат от бранша. Целта е да се създаде доверие, твърдят от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Там също получават сигнали за злоупотреба с името на техни членове.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *