Новите господари влязоха във владениe на БФБ

Извънредното общо събрание на акционерите на БФБ, което беше поискано от Министерството на финансите, очаквано избра ново ръководство на борсата. Занапред тя ще се ръководи от банкер. Асен Ягодин беше избран за нов председател на съвета на директорите. В новия състав на борсовия борд ще има и заместник-председател. На тази позиция застава Васил Големански. Иван Такев освен мястото си в СД запазва и позицията изпълнителен директор. В борда точно според очакванията влезе и председателят на БАЛИП Любомир Бояджиев.
Промяна
Последното място в директорския борд донесе и новината на деня. Вместо очакваното възкачване на предложения Петко Шишков мястото си в съвета на директорите запази представителят на държавата там Людмила Елкова. Това е сериозен обрат в намеренията на финансовия министър Симеон Дянков, по чиято инициатива се проведе общото събрание. За два месеца той на няколко пъти смени позицията си по въпроса кой да представлява МФ в директорския борд на БФБ. В предложените от Дянков промени липсваше ясно изразен представител на държавните интереси. Спекулации спрягаха, че номинираният за член на СД Петко Шишков ще се възприеме за такъв поради близостта му с Дянков – двамата са съученици. В крайна сметка обаче Шишков е оттеглил кандидатурата си. Промениха се някои неща в личен план, които ме накараха да се оттегля, каза пред в. Пари Петко Шишков. По думите му с оглед на вчерашното гласуване бъдещето му не е свързано с Българската фондова борса. Уважавам институционалния подход и отказът ми не е свързан с промените в структурата на Министерския съвет, каза Шишков.

Казус
Неразборията около държавния представител обаче не спира тук. След края на вчерашното общо събрание Елкова обяви за в. Пари, че има намерение да замине за чужбина и ще упълномощи някого да я представлява при гласуванията в новия съвет на директорите. Така кашата около това как държавата ще държи контрол в управлението става пълна. Това не попречи на министъра да приветства новоизбраните шефове. Уверен съм, че новият управленски екип ще направи БФБ регионален лидер, който ще бъде притегателен център за чуждестранни и местни инвеститори, каза в изявление Дянков.
Промяна
След гласуването стана ясно, че от борсовия борд в крайна сметка отпадат Виктор Папазов, Бистра Илкова, Тодор Брешков и Андрей Пръмов. Начинът, по които се смени ръководството, не е убедителен – тук играят други интереси, коментира след избора Виктор Папазов. Отстраняването обаче беше повече от убедително. За оставката на стария СД гласуваха 3.32 млн. акции, 42 хил. бяха против, а 81 хил. гласуваха Въздържал се. Новият състав на СД беше подкрепен от над 3.4 млн. акции.
Намерения
Веднага след общото събрание новите шефове обявиха и намеренията. Основната ни задача е да подобрява ефективността на управлението на борсата и комуникацията с инвестиционната общност, каза новият председател на СД Асен Ягодин. По думите му пазарът трябва да продължи развитието си, така че да бъде привлекателен не само за местните, но и за всички чуждестранни инвеститори.
Българската фондова борса вече няма да има търкания с Комисията за финансов надзор, стана ясно вчера. Според новоизбрания член на СД Любомир Бояджиев на следващото си събиране съветът на директорите на БФБ ще преразгледа всички дела към други институции, като Централния депозитар и Комисията за финансов надзор, и най-вероятно те ще бъдат прекратени.
Пред борсовия оператор се очертават добри перспективи, стига всички намерения на новите шефове да се превърнат в дела. Тогава думите на принципала Симеон Дянков, че българският оператор ще стане регионален лидер, могат да се станат не само красива приказка, а реалност.

Pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *