Новият приятел на Китай

Новият саудитски крал Салман обеща да продължи външнополитическия курс на своя предшественик. И това е добра новина за Китай, твърди Франк Зирен в анализ за Deutsche Welle.

Факт е, че крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд не е в цветущо здраве. Някои дори говорят, че страдал от деменция. Той изглеждаше доста странно миналата седмица, когато приемаше поздравленията от жителите на Рияд. Вместо лично да се ръкува с поданиците си, както е традиция в страната му, ръка през дупките на картонени копия на краля им подаваха стоящите зад тях дубльори. Доста необичайно. И доста ексцентрично. Все пак докато Салман поздравява по този начин само обикновените граждани, а не и своите официални гости, никой в чужбина не бива да се тревожи за смяната на властта в кралското семейство.

Едно от първите обещания на новия крал беше, че няма да прави значителни промени в досегашния курс на покойния крал Абдула. В Пекин сигурно с удоволствие са чули това послание. В последно време отношенията между двете страни са по-тесни от когато и да било. И това се дължи преди всичко на ангажимента на бившия крал Абдула, който беше първият саудитски монарх, посетил Китай през 2006 година в търсене на ключови партньори.

Външнополитическият проект, наречен „Поглед на Изток“ целеше да приобщи азиатските държави към най-важните клиенти на саудитския петрол. Дотогава Саудитска Арабия беше тясно обвързана със САЩ, коитообачене са лесен политически партньор.

Този план беше добре дошъл за Пекин, чиято икономика е зависима от вноса на петрол. И Абдула винаги имаше тънък усет и знаеше как да поддържа отношенията с един от най-важните си бъдещи клиенти. След опустошителното земетресение в китайската провинция Сихуан крал Абдула не се колеба дълго и изпрати повече финансова помощ, отколкото която и да било друга страна. Година по-късно тогавашният китайски президент Ху Цзинтао и крал Абдула договориха широко сътрудничество по регионалните въпроси в Близкия изток.

Китайците винаги се допитват първо до Рияд, когато са изправени пред проблеми с експлоатацията на петролните си полета, както сега в Ирак, където терористите от Ислямска държава им създават значителни трудности.

Още като престолонаследник Салман посети Пекин и води разговори с настоящия китайски президент Си Цзипин. И това е още един знак, че сътрудничиството между двете страни ще продължи да функционира добре и под управлението на новия крал.

Двете страни договориха нова съвместна програма за космически изследвания. Си Цзипин покани Салман да участва в проекта за глобална търговска мрежа под контрола на Пекин.

Но най-важният фактор, който сближава Пекин и Рияд си остава петролът. Откакто САЩ, използвайки новите технологии за хидрофракинг, започнаха да конкурират Саудитска Арабия в добива на нефт и да обръщат гръб на Близкия изток, Китай се превръща в най-важния клиент на Рияд. През миналата година средно по 993 000 барела саудитски петрол дневно поемаха към китайските пристанища.

В същото време Китай не е толкова скъп клиент за Саудитска Арабия, какъвто бяха САЩ през последните десетилетия. Правителството в Пекин даде ясно да се разбере, че ще задоволява глада на икономиката за петрол от доставчици по цял свят без каквито и да било политически предразсъдъци.

Китайското правило гласи – който предложи най-добрата цена, получава и поръчката. И напоследък това не беше Саудитска Арабия, а притиснатата от западните санкции Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *