Нови такси за търговияа на БФБ от 2011-та

Българска фондова борса обяви промени в тарифата за таксите за търговия, поддържане на регистрацията на емисиите финансови инструменти и членство на борсата.
Търговията на БФБ се характеризира с раздробени, малки по обем сделки; голяма част от тях нямат пазарен характер. Този вид сделки, при настоящия модел на таксуване, на практика генерират за инвестиционните посредници и за самата борса разходи, които не се покриват от събираните такси и комисионни – мотивират се от БФБ.
В тази връзка, след обсъждане и с цел преструктуриране на търговията в посока намаляване на поръчките и сделките с минимални обеми, приет е нов модел за таксуване.
Променя се базата, върху която се начисляват таксите за търговия. Начисляването на такса ще става не върху сключените сделки, а върху изпълнените поръчки. Прилага се по-нисък размер на таксите за търговия за търговията с акции и се въвежда минимална такса за изпълнена поръчка. Въвежда се диференцирана такса за търговия в зависимост от платената годишна такса от членовете на БФБ.
По отношение на търговията с акции, размерът на комисионната се намалява от 0,08% на 0,075%, като се въвежда минимална такса от 1 лв. за всички изпълнени поръчки до 50 000 000 лв. При този модел на тарифиране се очаква да отпаднат част от малките на стойност поръчки, много от които са с непазарен характер, и да се реализира окрупняване на част от тези поръчки в по-големи. Таксите за поръчки на стойност над 50 милиона стават 37 500 лв. плюс 0,0375 на сто върху горницата над 50 000 000 лв.
С цел уеднаквяване на прилагания модел за таксуване на сделките с финансови инструменти с новата тарифа се въвежда и минимална такса от 1 лв. за изпълнени поръчки с облигации, депозитарни разписки върху облигации, както и с компенсаторни инструменти, акции и дялове на колективни инвестиционни схеми.
Друго намаление, предвидено в тарифата, е по отношение таксата за търговия със структурирани продукти, която се намалява до 0,075% и се въвежда минимален размер на таксата от 1 лв. Ново изменение, свързано с публичния статут на БФБ-София и промяната в условията на членство, е предвидената възможност всички членове на БФБ-София и техните клиенти да търгуват с акции при по-ниска комисионна – 0,065% при заплащане на годишна такса в размер на 12 000 лв.
Премахва се таксата за регистрация на емисиите акции на Официален пазар. Значително намалена е таксата за регистрация на увеличението на капитала на емисии, допуснати до търговия на Официален пазар, която е изравнена с аналогичната такса на Неофициален пазар и Пазар на дружества със специална инвестиционна цел, а именно – фиксирана такса от 500 лв.

Намаление е предвидено и по отношение на таксата за регистрация на емисии облигации на Официален пазар на БФБ-София, която се изравнява с таксата за Неофициален пазар на облигации, а именно 500 лв. За промяна на параметрите на търгуващи се емисии облигации се налага такса в размер на 2000 лв.

Размерът на таксата за поддържане на регистрацията на емисиите акции на Официален, Неофициален и Пазар на дружества със специална инвестиционна цел е равен на 0,01% от средномесечната пазарна стойност на емисията за последната календарна година, но не по-малко от 1 000 и не повече от 3 000 лв. Предвидени са възможности за получаване на отстъпка.
По отношение на облигациите се въвежда единна фиксирана по размер тарифа за поддържане на регистрацията на емисиите на всички пазари на облигации в размер на 1000 лв.
Въвежда се единна годишна такса за всички членове на БФБ-София в размер на 2 000 лв., или с 40% по-нисък от досегашния размер на таксата за асоциираните членове на Борсата. Предвижда се обаче годишната членска такса да осигурява възможност на по-активните инвестиционни посредници и банки да реализират спестявания от размера на платените през годината такси за търговия. За реализирането на този допълнителен стимул, тарифата предвижда плащането на годишна такса в размер на 12 000 лв. и търговия с акции при такса с отстъпка от променливата част на таксата в размер на 0.01 (нула цяло нула едно) на сто от стойността на всяка изпълнена поръчка, а именно 0,065%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *