Новото бъдеще на електроенергията

Бумът на пазара на възобновяема енергия вече се случва. Трилиони долари ще бъдат инвестирани в сектора през следващите 25 години, което дълбоко ще промени начина, по който хората получават електричеството си. Това сочи нова прогноза на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) за световния енергиен пазар до 2040 г.

Според BNEF съществуват шест големи фактора, които ще се отразят на енергийните пазари през следващите 25 години.

Цената на слънчевата енергия продължава да пада

Цената на слънчевата енергия ще продължи да спада, докато не стане най-евтината форма на енергия на все повече национални пазари. До 2026 г. големите соларни централи ще бъдат конкурентни в по-голямата част от света, твърди BNEF. Цената за поддържане на фотоволтаична слънчева електроцентрала ще спадне почти наполовина през следващите 25 години, дори ако цените на изкопаемите горива се вдигат.

Слънчевата енергия в крайна сметка ще стане толкова евтина, че ще надделее над електроцентралите, които ползват изкопаеми горива, дори над вече съществуващите въглищни и газови електроцентрали. Въглищата бяха в основата на индустриалната епоха. Следващите 25 години обаче ще сложат край на това господство.

Слънчевите милиарди ще се превърнат в слънчеви трилиони

С поевтиняването на цената на слънчевата енергия инвестициите ще се повишат. Според BNEF инвестициите в слънчевата енергия ще достигнат 3,7 млрд. долара до 2040 г. Само слънчевата енергия ще формира повече от една трета от новия световен енергиен капацитет.

Революцията ще се децентрализира

Голямата революция със слънчевата електроенергия ще се случи по покривите на къщите. Високите цени на електроенергията и евтините жилищни възможности за съхранение на енергия ще направят малките слънчеви панели по покривите още по-привлекателни и ще повишат инсталациите им с 17%. До 2040 г. слънчевите покриви ще бъдат по-евтини от електричеството, предоставено от мрежата на всяка голяма икономика. Почти 13% от световната електроенергия ще бъде генерирана от малки слънчеви системи.

Световното търсене се забавя

Факт е, че светът е залят от мобилни телефони, телевизори с плосък екран и климатици. Но ръстът на търсенето на електроенергия се забавя. Причината е в ефективността. Инженерите се фокусират върху това как да предпазят джобните устройства от прегряване, което доведе до огромен напредък в енергийната ефективност. Преминаването към светлодиодни (LED) лампи, например, може да намали консумацията на електроенергия с повече от 80%.

Затова дори когато все повече хора преминават прага на бедността и стават част от средната класа, BNEF прогнозира, че световната консумация на електроенергия ще остане сравнително без промяна. През следващите 25 години световното търсене ще нарасне с около 1,8% годишно в сравнение с 3% от 1990 до 2012 г. В богатите страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обаче търсенето на енергия ще намалее.

Природният газ гори за кратко

Природният газ няма да се превърне в често идеализираната суровина, която ще накара света да забрави въглищата, твърди BNEF. Фракинг революцията в САЩ ще накара световните цени да паднат, но малко други страни ще заменят въглищните си електроцентрали с такива на природен газ. Вместо това развиващите се страни по-често ще избират комбинацията от въглища, газ и възобновяема енергия.

Дори в богатата на фракинг възможности САЩ вятърната енергия ще бъде по-евтина от построяването на нови газови електроцентрали до 2023 г., а големите соларни централи ще бъдат по-евтин вариант от газа до 2036 г.

Изкопаемите горива няма внезапно да изчезнат. Те ще продължават да формират около 44% от общото производство на електроенергия през 2040 г. (от около 70% в момента), повечето от което ще идва от вече създадени централи, тъй като функционирането им ще е по-евтино от затварянето им. В развиващите се страни ще се намират около 99% от новите въглищни електроцентрали и 86% от новите газови такива до 2040 г., твърди още BNEF. Въглищата очевидно са напът да отпаднат, но в развиващите се страни, където има нужда от бързо изграждане на капацитет, въглищните електроцентрали трудно могат да се сравнят с големите соларни централи.

Климатичните условия са все още лоши

Преминаването към възобновяеми енергийни източници се случва шокиращо бързо, но не достатъчно бързо, за да предотвратят опасните нива на глобално затопляне.

Около 8 трлн. долара, или две трети от световните разходи от новия енергиен капацитет през следващите 25 години ще бъдат насочени към възобновяеми източници. И все пак, без допълнителна политика от правителствата, световните емисии на въглероден диоксид от енергийния сектор ще продължат да се покачват до 2029 г. и през 2040 г. ще са с 13% по-високи от днешните нива на замърсяване.

Това не е достатъчно, за да се предотврати нагряването на Земята с повече от 2 градуса по Целзий, твърди BNEF, което се смята за точката, от която няма връщане, за най-лошите последствия на климатичните промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *