Ново деление на инвестициите въвеждат законодателни промени

Въвежда се ново деление на инвестициите, съобщи пресцентърът на правителството. Те вече ще бъдат 2 класа – “А” и “Б”, вместо досегашните три класа, които се определяха по финансов признак (за инвестиции от 10 до 40 млн. лв. включително – трети клас, от 40 до 70 млн. лв. – втори и за инвестиции над 70 млн. лв. – първи клас). Индивидуалното административно обслужване на инвестициите от най-високия клас – “А”, ще се осъществява от Българската агенция за инвестиции. В останалите случаи обслужването ще бъде от областната и общинската администрации. Това предвиждат приетите от правителството предложения за промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Финансово подпомагане при изграждането на части от техническата инфраструктура ще имат не само инвестициите от клас “А”, но и реализацията на 2 или повече сертифицирани инвестиционни проекта, които са на територията на индустриална зона. Минималният праг за инвестиция от клас “А” ще е 80 млн. лв. и 100 млн. лв., ако в границата на индустриалната зона се осъществява повече от една сертифицирана инвестиция.

Въвеждат се няколко възможности за намаляване на праговете за клас инвестиции с цел стимулиране на капиталовложенията във високотехнологични производства и услуги и в икономически по-слабо развитите региони. Минималният размер на инвестициите се определя в правилника за прилагане на закона и той може да бъде до 2 пъти по-нисък за икономически изоставащите региони и във високотехнологичните производства и до 3 пъти по-нисък за инвестиции във високотехнологични дейности от сектора на услугите.

Държавата ще подпомага инвеститорите, които осигуряват работа на млади специалисти до 29 години или на стажанти от университети в страната в нови високотехнологични производства, или когато капиталовложенията се реализират изцяло в икономически изоставащите региони. Другото изискване е годишното трудово възнаграждение на заетите в предприятието да е по-високо от средното за страната в съответния бранш. Финансовата подкрепа ще бъде за обучение и придобиване на професионална квалификация.

През следващите години от индустриалния сектор ще се насърчават инвестициите в преработващата промишленост, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. От сектора на услугите ще се стимулират капиталовложенията във високотехнологичните дейности в областта на компютърните технологии, научноизследователската и развойна дейност, в образованието и хуманното здравеопазване.

Запазват се действащите в момента разпоредби на закона да не се насърчават инвестиции в изпълнение на приватизационни договори. Това ограничение ще важи и за изпълнението на компенсаторни (офсетни) споразумения или концесионни договори. Не се насърчават и инвестициите в предприятия в затруднение, както и в “чувствителните сектори” от преработващата промишленост – стоманодобив, корабостроене, производство на синтетични влакна и отбранителната промишленост, в съответствие със Закона за държавните помощи.

Запазват се действащите досега стимули за насърчаване на инвестициите: съкратени срокове за административно обслужване; финансово подпомагане за изграждане на части от техническата инфраструктура; придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху недвижими имоти, които са частна държавна и частна общинска собственост. Запазва се и изискването инвестицията да се реализира в срок от 3 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *