Норвежци първи се добраха до иракския петрол

DNO, норвежка петролна компания, днес ще съобщи, че ще започне да добива малки обеми петрол от региона Кюрдистан в Северен Ирак, което ще бележи символичното завръщане на чуждестранните компании в Иракския нефтодобив след 35 години държавен контрол, съобщи Financial Times.

Начинанието на норвежците ще се наблюдава отблизо от големите в индустрията, които също искат дял от третите в света петролни залежи, но се боят за сигурността на бизнеса си и от недостига на правна регулация в Ирак.

Навлизането на DNO на иракска територия би могло да създаде проблеми между местните власти на Кюрдистан, с които норвежците са постигнали споразумението си, и централното правителство в Багдад. Кюрдистан е сравнително по-мирен регион.

Споделянето на нефтените ресурси е главна точка в диспута между враждуващите секти в Ирак. Кюрдските власти са решили да сключат отделен договор, който да им донесе непосредствен източник на приходи и да консолидира властта им. Обаче с това им решение надвисва и опасността централното правителство да постави препятствия пред норвежко-кюрдската бизнес афера.

Контрактът с DNO може да бъде изменен, след като веднъж бъде приет законът за въглеводородите в страната. Минаването на закона, който е критичен за привличането на чуждестранни инвестиции, заседна в иракския парламент заради контрола над частните нефтени полета.

Почти сигурно е, че норвежката компания ще осигурява първите си доставки с камиони, тъй като Багдад не дава достъп до експортния си тръбопровод. Изпълнителният директор на DNO Хелге Айде е казала: „Готови сме да добиваме. Никога не сме си мислили, че ще започнем да произвеждаме нефт от Кюрдистан само две години, след като преустановихме работа“.

DNO се листва на фондовата борса в Осло. Компанията разкри в края на 2005 нефтеното поле Тавке (Tawke), след като през юни 2004 бе сключено съглашение за разделяне на продукцията с регионалното правителство в Кюрдистан, полуавтономна област в северен Ирак.

Кюрдския министър по петрола Ашти Хаврани е казал, че регионалното правителство на Кюрдистан ще сподели доходите от добива на петрол с останалите части на Ирак.

Първоначално добивът от полето Тавке се очаква да бъде по 15,000 барела дневно. Това не е много на фона на производството в цялата страна, което е 2 млн. барела суров петрол дневно, а преди инвазията на САЩ добивът на Ирак бе 3 млн. барела дневно.

В петък, 16ти май, цената на петрола продължава да стои висока над $68 за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *