”Ню Йорк таймс” издава е-книга за ”Уикилийкс

Вестник „Ню Йорк таймс“ започва да експериментира с нов източник на доходи – електронните книги. Първата ще се публикува на 31 януари и ще касае „Уикилийкс“, предаде Асошиейтед прес.

„Разкрити тайни: „Уикилийкс“, войната и американската дипломация“ ще опише историята на сагата „Уикилийкс“ от миналата година, когато този сайт направи публично достояние хиляди поверителни американски дипломатически документи. „Ню Йорк таймс“ бе един от петте големи медии, които разполагаха с материалите с „Уикилийкс“, за да ги публикуват.

Електронната книга ще се продава за 5,99 долара чрез Амазон, Барнс енд Ноубъл и електронните книжарници на Гугъл и Епъл.

„Ню Йорк таймс“ се стреми да повиши приходите си от дигитални средства, за да компенсира спада от рекламните приходи в хартиеното си издание. Вестникът в скоро време ще въведе такси за читателите, които превишат определен месечен максимум за ползване на безплатни статии от сайта му, отбелязва Асошиейтед прес.

Административният директор Бил Келър ще напише статия за обстоятелствата, при които вестникът е влязъл в контакт с „Уикилийкс“ и защо е решил да публикува документите. Електронната книга ще съдържа и статии от коментаторите на вестника Франк Рич и Морийн Дауд. В нея ще бъде включен пълният текст на документите, които „Ню Йорк таймс“ е публикувал в сайта си, както и допълнителни 27 дипломатически грами, избрани за това издание.

Келър уточнява, че основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж никога не е разкрил кой е източникът, доставил му документите и никога не е искал вестникът „да подписва или плаща каквото и да било“, отбелязва Франс прес.

„Ние през цялото време считахме Асандж за наш източник, а не сътрудник или партньор. Той обаче очевидно беше човек, който преследва свои цели и който открито презира американското правителство“, заяви Келър.

С течение на времето отношенията между „Ню Йорк таймс“ и „Уикилийкс“ се влошили, особено след като през октомври вестникът публикува неласкав портрет на Асандж.

Келър подробно описва усилията на вестника да заличи от документите всякакво позоваване, което би поставило в опасност цитираните лица. Това в някои случаи се правело с помощта на американски официални представители.

Келър подчертава, че е готов да се противопостави на всякакъв опит за съдебно преследване на Асандж заради публикуването на документите в името на свободата на словото.

„Не смятам Асандж за партньор и бих се поколебал да нарека журналистика това, което прави „Уикилийкс“. Стряскащо е обаче да се помисли, че правителството би могло да преследва „Уикилийкс“ заради публикуването на тайни“, отбелязва административният директор на „Ню Йорк таймс“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *