Няма да има рязко поскъпване на бирата у нас

Няма да има рязко увеличение на цените на бирата в България. Това стана ясно днес на брифинг на Съюза на пивоварите в България (СПБ) в сградата на БТА. Въпреки много слабата реколта на пивоварния ечемик, което е довело до 100% увеличение на цената му, няма да има рязко увеличение на цените на бирата. Покачването на цената на електроенергията също ще има малък резонанс и няма да доведе до значително поскъпване на бирата. Очаква се постепенно бирата да поскъпне с до 30-40%, но това ще бъде за много дълъг период и пак родната бира ще остане една от най-евтините в ЕС и света.

Всеки мениджър сам ще реши колко точно ще е увеличението на цената на марките, които продава. Според изпълнителния директор на „Карлсберг България“ Александър Грънчаров бирата може да поскъпне с около 10-15% скоро. Според генералния мениджър на „Загорка“ АД Ян Дерк ван Карнебеек не може да се посочи с колко ще поскъпне пенливата течност.

Потреблението на бира за първото шестмесечие на годината е с 16% повече от същия период на миналата година и е достигнало 2 580 803 хектолитра. Като причини за възходящата тенденция в потреблението на бира у нас, СПБ посочи благоприятните климатични условия и топлата зима, ниската цена на пивото, стабилната икономическа среда и поддържането на високо и постоянно качество на продукцията. Консумацията на пиво на глава на населението през 2006г. е 69 л, но според председателя на СПБ Владимир Иванов реално е повече поради намаляването на населението. В това отношение сме най-напред сред съседите ни като само румънците могат да се сравняват с нас със 70 литра на глава на населението. За сравнение лидер в Европа е Чехия със 158,7л, следвана от Ирландия със 129,8 л и Германия – 114,1 л, а на дъното е Турция с едва 11.4 л.

Като добра тенденция се определи повишеният износ на родна бира за Румъния. От Съюза заявиха, че износът ще продължи да расте и към другите страни от ЕС.

Владимир Иванов заяви, че няма опасност чуждите бири да изместят от пазара родните. Продажбите на осемте бири, произвеждани по лиценз у нас, съставляват едва около 15-20% от общия пазар. Председателят на Съюза заяви още, че се водят преговори за производство на още 2 бири по лиценз у нас. За съжаление на ценителите Гинес (Guinness), една от най-известните световни марки, няма да сред тях.

Българският пазар на пиво се развива с много високи темпове спрямо другите пазари, заяви Ян Дерк ван Карнебеек. 27 марки бира има в момента на българския пазар. Най-голям пазарен дял има „Загорка“, следвана от „Каменица“ и „Карлсберг България“. Далеч зад тях са „Болярка“ и „Леденика“ с относително близък по стойност пазарен дял, като „Леденика“ не е член на СПБ. „Болярка“ обаче е увеличила производството си през 2006 г. с 35%, „Карлсберг“ – с 28%, а „Загорка“ – с 9%.

На брифинга беше обърнато специално внимание върху новите изисквания за подтикване към отговорна консумация в рекламните кампании на биропроизводителите.

Българите предпочитат лека бира, но с по-горчив привкус. Това заяви Владимир Иванов. Той допълни, че сме достигнали разнообразието на големите пазари, но въпреки това живата бира и бялата бира все още остават екзотика у нас и предлагането им ще бъде ограничено най-вече до големите ресторантски и търговски вериги. Иванов добави, че потребителите предпочитали най-вече големите пластмасови бутилки или т.нар. „галонки“.

На края на брифинга беше подписан меморандум за сътрудничество между Съюза на пивоварите в България и Федерацията на потребителите в България (ФПБ). Целта му е да позволи по-близка връзка между пивоварите и потребителите. С тази цел специално е създадена пощенска кутия за мнения, предложения, запитвания или сигнали на потребители относно спазване на основните принципи на рекламата, спонсорството и събитията за промоциране на пиво. От СПБ връчиха на изпълнителния секретар на ФПБ Павел Кърлев халба с ключа от пощенската кутия. Адресът й в столичната Централна поща е: „Съюз на пивоварите в България, София 1000, ПК 1138“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *