Обама: Огромните заплати и премии са обида

Огромните заплати и премии на шефове на компании, получили държавна помощ за финансово стабилизиране, са обида за американските ценности, заяви президентът Барак Обама, цитиран от световните агенции и БТА.
Президентът заяви в Белия дом, че приветства решението на Министерството на финансите да нареди на седем големи компании, които не са върнали получените миналата година държавни кредити, да намалят наполовина заплатите на висшия административен персонал.
Американците вярват в успеха. Но нашите ценности са потъпкани, когато администратори на големи финансови компании в затруднение си отпускат огромни бонуси, макар че разчитат на държавна помощ, за да оцелеят, каза президентът. Той отправи призив към Конгреса да приеме закон, с който да даде право на акционерите да участват в определянето на заплатите и премиите на висшите административни кадри.
Главният надзорник в Министерството на финансите Кенет Файнбърг обяви план за намаляване на премиите на ръководителите на седем компании, получили държавна помощ от септември 2008 г. по силата на плана за финансово стабилизиране. Съкращенията влизат в сила през ноември, посочва Асошиейтед прес.
Междувременно Управлението за федерален резерв (УФР – американската централна банка) нареди на търговските банки, работещи в САЩ, да преразгледат своята политика на премии, за да не подкопава сигурността и финансовото им здраве, предаде Франс прес. УФР отправи препоръки към търговските банки в „предложение за директива за разумна политика на бонусите“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *