Обвиняват изчезналите „братя Галеви“ за над 35 млн. лева

Според прокурорите групата е била създадена с цел превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери.
Разследването и проследяването на паричните потоци се провеждат от Специализираната прокуратура, МВР, ДАНС, в тясно сътрудничество с Федералното бюро за разследване на САЩ . Като членове на групата до момента са привлечени Методи Любомиров Ковачев, на когото е наложена мярка за неотклонение „Подписка“, и Христинка Ангелова, на която е наложена мярка „Парична гаранция“ 5000 лв. Търсят се и се установяват и други лица, участвали в престъпната структура.
Организираната и ръководена от Галев и Христов група е действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. в София и Дупница с користна цел, което е престъпление по чл.321 ал.3 пр.2 и пр.3 т.1 във вр.ал.1 от НК.
От януари 2003 г. до март 2004 г. в София, при условията на продължавано престъпление, Пламен Галев, Ангел Христов и Христинка Ангелова в съучастие като подбудители и помагачи умишлено склонили и улеснили Методи Ковачев (извършител) да преведе суми във валута (щатски долари и евро) извън страната по банков път от сметки на „Катон – Транс“ ЕООД.
Преводът бил направен в българска банка по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки, с обща левова равностойност 576 779,30 лв. Използвани били документи с невярно съдържание – договори за покупка и внос на стоки в страната, което е престъпление по чл.250 ал.1 във вр. с чл.20 ал.3 и ал.4 във вр. с чл.26 ал.1 от НК.
От април 2004 г. до края на 2010 г. в София, в Дупница и в чужбина Пламен Галев и Ангел Христов в съучастие като подбудители с Христинка Ангелова (подбудител и помагач) умишлено склонили Методи Ковачев (обвинен като извършител), да извърши множество финансови операции.
Това били парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединените арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай.
Ковачев, подчертават прокурорите, е знаел или предполагал, че сумите на обща стойност 35 515 628,40 лв. (тридесет и пет милиона петстотин и петнадесет хиляди шестстотин двадесет и осем лв. и четиридесет ст.) са придобити чрез престъпление. Средствата и имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък престъпление по чл.253 ал.5 вр. с ал.3 т.1 пр.2 и т.2, вр. с ал.2 вр. с ал.1 вр. чл.20 ал.3 от НК.
Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като до момента са в неизвестност. Както е известно, те успяха да избягат от страната в момента, в който трябваше да влязат в затвора по потвърдена от Върховният касационен съд присъда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *