Обемът на строителство ще е около 6 млрд. евро през 2014 г.

Строителният бранш не очаква подобрение в сектора през 2014 г., след като регистрира четвърта поредна година на спад. Приходите от строителна продукция ще са малко над 6 млрд. евро, или ще сезапазят околодосегашните нива.Такава мрачна прогноза направи председателят на Камара на строителите в България Светослав Глосов по време на кръгла маса за обществените поръчки в строителството. От 2009 г. до 2013 г. спадът на преките чуждестранни инвестиции у нас е 92.3%, посочи още Глосов.

Строителната активност е намаляла с 12.6% като тенденцията е валидна и за двата сегмента – сградно и инженерно строителство. При сградното строителство обемът на продукцията е намалял с 10.3%, а при инженерното – с 15.5% през миналата година. Близо 600 фирми са заличени през 2013 г. от Централния професионален регистър на строителите. Към момента броят им е 4446.

Закъсняла дискусия

Глосов посочи, че прозрачното провеждане на обществените поръчки – при спазване на ясни правила, е от жизненоважно значение за строителния бизнес. Към момента това е основният източник на финансиране за сектора, като през 2013 г. са проведени 2891 обществени поръчки в строителството на стойност 4.392 млрд. лв., каза той.

Основните проблеми според камарата са необосновано високи изисквания към кандидатите, критерии, които не са свързани с предмета на поръчката, субективизъм. Други проблеми са високите изискванията за оборот, брой на изпълнени договори и срок за изпълнение. Част от пречките пред участниците – като изискването за оборот или пък несвързани с предмета на поръчката критерии, са премахнати с последните промени в Закона за обществените поръчки. Половината от текстовете вече минаха на одобрение в пленарна зала на второ четене и в този смисъл дискусията за промени в ЗОП е доста закъсняла.

Ще се променят ли договорите с държавата

Строителният бранш е дал своите предложения при изготвянето на поправките, но те почти не са взети предвид, посочи Андрей Цеков, изпълнителен директор на „Главболтгарстрой холдинг“. Искахме механизъм за промяна на сключени договори, тъй като строителството е процес, който се променя всеки ден, дори новата европейска директива в областта на обществените поръчки урежда подобна възможност, посочи Цеков. „Няма как да внеса такова нещо. Абсурд“, обяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева. Докато не се промени средата у нас, с тази възможност ще се злоупотребява, както в момента се злоупотребява с анексите, каза Бобева. Министърът на инвестиционното проектиране беше още по-краен и обяви, че в наредбата за обществените поръчки в строителството е планирана забрана на анексите, както и вменяване на персонална отговорност на проектантите с некачествени проекти. Данов каза още, че иска да намали срока за разплащане на държавата с бизнеса на 18 дни, но това тепърва ще се дискутира, защото заложеният в момента срок е 30 дни.

Андрей Цеков отбеляза още, че с новите текстове не се облекчава режимът при превъзлагането на подизпълнители, каквато е била първоначалната заявка. В момента възлагането на подизпълнители е невъзможно, освен ако не са обявени още по време на тръжната процедура. Затова изпълнителите масово използват договори за доставка вместо за строителство при превъзлагането на дейности, а подизпълнителите реално са лишени от правна защита. В новия вариант на закона подизпълнителите пак трябва да се обявят в началото, но могат да се променят в няколко хипотези.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *