ОИСР намали прогнозата си за световния икономически растеж

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозата си за световния икономически растеж през 2015 г., но се очаква, че по-ниските цени на петрола и кресливите монетарни политики ще подкрепят постепенното възстановяване.

До края на годината световната икономика би трябвало да нарасне с 3,1 на сто според новите оценки на ОИСР . По рано през ноември месец миналата година пък прогнозата за растеж за 2015 г. бе 3,7 на сто. През следващата 2016-та пък равнището на световната икономика би трябвало да достигне до 3,8 на сто, прогнозират от ОИСР.

Благодарение на подкрепата от по-ниските цени на петрола, програмите за изкупуване на ценни книжа, които инициира и провежда Европейската централна банка (ЕЦБ) и укрепването на щатския долар, икономиката на еврозоната би трябвало тази година да нарасне с 1,4 на сто, а през следващата година растежа би трябвало да се ускори до 2,1 на сто, се посочва в оценката на ОИСР.

Паричната политика все още е важен фактор и за американската икономика, на която ОИСР през тази година й предвижда 2,0-процентен ръст, и увеличение през 2016-та на 2,8 на сто. През миналата 2014 г. най-голямата икономика в света отбеляза ръст от 2,2 на сто.

И Япония гарантира силни парични стимули за икономиката, която според прогнозите на ОИСР би трябвало да нарасне с 0,7 на сто през 2015 г , а през следващата 2016 година темповете на растеж би трябвало да нараснат двойно.

От ОИСР похвалиха паричната политика на водещите световни икономики, а между кресливите фактори се открояват цените на петрола, които според техни прогнози тази и следващата година би трябвало да увеличат темповете на растеж с четвърт процентен пункт. Буди безпокойство ниското ниво на инвестиции.

„Основната причина за слабите предприятия е слабото възстановяване и съмненията в перспективите за силен растеж. Има и специфични причини в отделните страни, като все още слабото кредитиране в някои части на Европа, по-ниските цени на петрола в

Северна Америка, прекомерните инвестиции в предходния период в Китай и разширеният процес на приспособяване в сектора на имоти в повечето държави-членки на организацията „, се посочва между другото в икономическите прогнози на ОИСР.

В прегледа на паричната политика в предстоящия период, ОИСР препоръчва на американската централна банка на Федералния резерв (Фед), че поетапното укрепване на дейностите и инфлацията „изискват постепенно повишаване на лихвените проценти“. „В еврозоната и Япония пък много ниското ниво на инфлация оправдава провежданата парична политика, както и каквито други дейности се предвиждат „от страна ЕЦБ , добавят от ОИСР.

Тази организация (ОИСР) обединява 34 държави, повечето развити като САЩ, страните от Европейския съюз, Австралия и Япония, но участват и нови силни икономики, като Мексико, Чили и Турция. Трите големи икономики в силен подем, Китай, Бразилия и Индия не са членки на ОИСР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *