ООН предупреждава за оскъдност на храните

Натискът върху глобалните пазари на храни е станал толкова интензивен, че за пръв път в историята си Световната програма за храните (WFP) се затруднява да осигури доставките на ключови продукти, казали са от този орган на ООН по време на завършилия в неделя икономически форум в Давос.

По-конкретно, страните от новите икономики въвеждат толкова много ограничения върху продукция като например пшеница, с цел да я запазят за собственото си население, че те понякога отказват да осъществят доставки, щом WFP ги моли за блага от неотложна необходимост.

„Никога не сме виждали такова нещо преди: тръгваме да просим пшеница и две седмици не можем да намерим“, казва водещ служител в WFP пред Financial Times. В Давос много от дискусиите бяха доминирани от темата за нарастващите геополитически напрежения в доставките на храни и други ресурси.

Около една трета от населението в света сега живее в среда, където цените на храните отчасти се контролират, приблизително същият брой хора живеят в страни, които контролират износа на храни.

Битката за ресурси привлича все по-сериозно внимание, вече не само от политици, но и от корпоративни лидери. Нищо в Давос не внушава надеждата, че очакванията за драстични повишения в цените на търговските стоки няма да се сбъднат.

Напротив, все по-разпространени са очакванията, че цените на храните в скоро време могат да продължат да се покачват, тъй като търсенето за ключови продукти се засилва. Пшеница, ориз и соя се търгуват на исторически рекордни цени, а цената на царевицата е на 12 годишен връх. Това увеличение на цените на зърнените храни доведе до поскъпване на месото, яйцата, млечните продукти.

Дебатът за храните е обвързан с дискусиите относно устойчивостта на водния баланс в света и покачващите се цени на енергията. В селското стопанство се изразходва около 70% от консумираната от хората прясна вода.

В швейцарския курорт световните лидери отново дискутираха Целите за развитие на хилядолетието на ООН, които предвиждат преодоляване на глада, бедността и болестите по света.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик е настоял за по-голямо разбиране на заплахата от инфлацията в цените на храните, която може по драматичен начин да влоши тези проблеми. „Гладът и недохранването са не само ефект от бедността, те са също и причина за бедност“.

Бил Гейтс от Microsoft е изтъкнал важността да се засилят добивите в земеделието в развиващите се страни и е обещал повече от 300 млн. долара от фондацията си за селското стопанство в Африка.

Главният изпълнителен директор на Nestle обаче е коментирал, че инфлацията на цените на храните може би е достигнала своя връх – давайки за пример какаото, кафето и захарта. „Соята, царевицата и пшеницата ще продължат да поскъпват, но като цяло ценовият натиск ще е по-малък отколкото през 2007“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *