Орешарски връчва на Пирински проектобюджета за 2007 г.

Вчера след 5-часови дебати правителството прие проектобюджета

Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще приеме днес в 13.30 часа, министъра на финансите на Република България Пламен Орешарски.

Министър Орешарски ще връчи официално на председателя на парламента проект на Закон за държавния бюджет за 2007 г. Георги Пирински и Пламен Орешарски ще направят изявления за представителите на медиите.

Припомняме ви, че късно в понеделник, след близо 5 часа обсъждане, правителството прие проектобюджета за първата година от членството на България в ЕС, наречен „Едно европейско начало“.

Очакваният ръст на брутния вътрешен продукт през 2007 г. е 5,8%, което е с 3 процентни пункта повече от прогнозирания икономически растеж в Европейския съюз. Очакваната средногодишна инфлация е 4,4 на сто. Това е заложено в приетия от правителството проект на Закон за държавния бюджет на Република България за следващата година.

От 1 юли 2007 г. с 8,5% ще бъдат увеличени пенсиите. Предвижда се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се повиши от 85 лв. на 92,23 лв. Социалната пенсия за старост ще бъде 68,36 лв. при 63 лв. в момента. Максималната пенсия ще бъде 490 лв. Сега тя е 455 лв.

Бюджетните заплати ще се увеличат с 10 на сто, а необлагаемият минимум ще нарасне от 180 на 200 лв.

През следващата година минималната работна заплата ще се повиши от 160 на 170 лв. Размерът и съотношението на осигурителните вноски работодател/работник остават непроменени – 65:35.

Бюджет 2007 е първият бюджет на България като пълноправна страна-член на Европейския съюз. Присъединяването ни към Общността и достъпа до фондовете ще предоставят безпрецедентна възможност пред българската икономика – ресурсите ще се използват за ускоряване процеса на конвергенция, продължаване на реформите и нарастване на инвестициите за модернизация на българската икономика. В консолидираната фискална програма за 2007 г. е извършено обвързване на европейските фондове в общата бюджетна рамка при спазване на ограничението за големината на публичния сектор, запазване на макроикономическата стабилност и реализиране на приоритетите на правителството. Основните приоритети са максимално усвояване на средствата от европейските фондове, повишена социална насоченост и изграждане на модерно общество, основано на съвременните информационни технологии, иновации и повишаване качеството на човешкия капитал, обясняват от пресслужбата на кабинета.

Министър Пламен Орешарски подчерта, че бюджетът за 2007 г. ще даде ефективен старт на страната ни за усвояване на средствата от фондовете на ЕС, съдържа гаранции за интегрирането на България и необходимата доза социална отговорност от гледна точка на политиката на доходите и на финансирането на ключови сектори каквито са образованието и здравеопазването. Оптимисти сме, че през следващата година българските граждани ще получат по-добри доходи от настоящата година и по-качествени публични услуги, каза още финансовият министър. Според Орешарски българинът ще влезе в ЕС със среден доход от 397 лева.

Предвижда се излишъкът по консолидираната фискална програма за 2007 г. да бъде 385,6 млн. лв., което е 0,8% от планирания БВП. Той е съобразен с негативния баланс по текущата сметка, очаквания натиск върху вътрешното търсене в следствие на притока на европейските фондове и цикличното развитие на икономиката.

През следващата година приходите на консолидирана основа ще възлязат на 21 326,6 млн. лв., което е 41,7% от БВП. Данъчната политика продължава да е насочена към стимулиране на инвестиционния процес и икономическия растеж. От 2007 г. ставката на корпоративния данък се понижава от 15% на 10% и ще бъде най-ниска в страна от ЕС. Това ще остави на разположение на бизнеса около 290 млн. лв. Целта е нарастване на корпоративните инвестиции, повишаване на конкурентоспособността на местното производство и повишаване на доходите. Скалата за облагане на доходите и броя на етажите през 2007 г. ще бъдат същите както и през тази година.

Публичните разходи на консолидирана основа през 2007 г. ще са 20 941,0 млн. лв., което е 40,9% от БВП. В тази сума е включена и вноската на България в бюджета на ЕС. Най-значителен дял от консолидираните разходи са предвидени за сферите:

социално осигуряване и грижи – 33% от общитe разходи

отбрана и сигурност – 13,4%

икономически дейност и услуги – 12,3%

здравеопазване – 10,9%

образование – 10,5%

Публичните разходи за здравеопазване са 2 215,6 млн. лв. или 4,3% от БВП. Лечебните заведения за болнична помощ ще продължат да се финансират от един източник – Националната здравноосигурителна каса. Чрез бюджета на Министерството на здравеопазването ще бъдат финансирани дейности, които са свързани с общественото здравеопазване, спешната помощ, осигуряването на скъпоструващи медикаменти и консумативи, изпълнението на над 20 национални програми, приети от правителството като част от Националната здравна стратегия.

През следващата година с 82,4 млн. лв. нарастват средствата за обезщетение при бременност и раждане. От 1 януари 2007 г. срокът за получаване на обезщетението се увеличава от 135 на 315 календарни дни.

През 2007 г. за сектор образование планираните разходи са 2 138,2 млн. лв., което е 4,2% от БВП. С Бюджет 2007 се въвежда нов модел на финансиране на системата, който се основава на единен разходен стандарт. Нараства ролята на програмното финансиране, а в системата на висшето образование са актуализирани стандартите за издръжка за обучение на един студент, средствата за стипендии и за студентски столове и общежития.

В бюджета за следващата година се отдава приоритет на капиталовите разходи, които нарастват с 24.6% спрямо тази година. Сферите, които ще получат основна част от публичните инвестиции, са земеделие, транспорт, благоустройство и околна среда. По-високи разходи са планирани за образование и здравеопазване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *