Откриха несъответствия в данъчните декларации на 250 висши държавни служители

© Снимка:EPA/БГНЕС

Заместник-председателят на парламента Лъчезар Иванов не е декларирал над 98 хил. лв., а здравният министър Божидар Нанев е пропуснал да посочи в декларацията си фирмени дялове на съпругата си. Бившият премиер Сергей Станишев, който не е обявил 18 хил. лв., също е сред 250-те висши държавници, за които Сметната палата е открила несъответствия в данъчните декларации, подадени през 2009 г.
Най-големи разминавания има при заместник-председателя на парламента Лъчезар Иванов. Той коментира, че е подал допълнителна декларация в Сметната палата и е платил данъците си. Единственият министър в настоящия кабинет, при който има разминаване на данните, е Божидар Нанев.
Не съм посочил дялово участие на съпругата си и пред Сметната палата, тъй като по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности не е упоменато изрично, че тези данни се изискват и за свързани лица, каквато е съпругата ми., посочи той.
Бившият външен министър Румяна Желева, която не беше открита за коментар, не е декларирала над 15 хил. лв. от доходите на съпруга си. Подобен пропуск има и евродепутатът от социалистите Илияна Йотова. Тя не е записала 63 хил. лв. от доходите на съпруга си.
Този пари мъжът ми ги е подал в декларацията си, за която са платени данъци, след като аз съм подала моята декларация. Това съм обяснила на Сметната палата още преди месец и половина., заяви Йотова.
Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин не е посочил над 10 хил. лв.
Не съм разтълкувал добре това, което е трябвало да направя, трябвало е да напиша, въпреки че няма промяна, каква е била точната сума на доходите през предната година. Следващата година ще го направя, разбира се., обеща Калфин.
Мария Видолова от Държавната комисия по сигурността на информацията не е вписала над 40 хил. лв. Изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски е пропуснал да посочи над 7 хил. лв.
В основата все пак на историята е това човек да бъде честен пред данъчните, а там тази сума е отразена, за което съм изразил своето съжаление към Сметната палата, но вероятно трябва да има и една такава проверка, за да ни дисциплинира., каза Коралски.
Лидерът на РЗС Яне Янев не е обявил имот, получен като дарение в Сандански.
Това е къщата, в която съм се родил, всеки може да отиде и да я види. Не знам, просто може би съм направил пропуск, но аз съм я вписал навсякъде., заявиЯне Янев.
Началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова не е декларирала имоти, които е получила като дарение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *