Отрицателен данък искат синдикатите

Да се въведе отрицателен данък за доходите между 250 и 400 лева предлагат от КНСБ, ако през 2008 година данъкът за физическите лица е плосък. Синдикатът настоява за запазване на необлагаемия минимум, според тях той трябва да е 250 лева. Толкова трябва да бъде и минималната работна заплата.

Въвеждането на отрицателен данък за най-ниските доходи от началото на следващата година е един от вариантите, при който тези групи от населението няма да бъдат ощетени от плоския данък, категоричен е лидерът на КНСБ Желязко Христов. Според синдиката такъв модел се прилага в скандинавските държави.

Формулата, по която се изчислява е следната: от дохода на едно лице се изваждат дължимите осигурителни вноски. След това върху данъчната основа се смята дължимият данък. Налогът, който се получава, не се внася в хазната, а с него се намаляват дължимите осигуровки. Това не означа, че човек ще се осигурява с по-ниска сума, защото държавата ще доплаща разликата до реално дължимите осигурителни вноски, обясни заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Другото предложение на синдиката е да се запази необлагаемият минимум, но да се увеличи на 250 лева. Толкова да бъде и минималната работна заплата за следващата година. Към това предложение се добавя и искането им – съотношението на осигурителните вноски, които се делят между работодател и работник, да остане същото като тази година – 65 към 35.

И в двата предложени варианта за въвеждане на плоския данък в хората с най-ниски доходи ще остане по-голям разполагаем доход от тазгодишния, категоричен е Пламен Димитров. Така при заплата от 350 лева със запазен необлагаем минимум от 250 лева, реалното увеличение ще е 20,09 лева. А ако бъде въведен отрицателен данък, ползата ще се увеличи на 32,13 лева. Според предложението на Министерски съвет хората с доходи от 350 лева догодина ще са на загуба с 10,03 лева.

От КНСБ ще настояват още с въвеждането на единния данък да не отпадат данъчните облекчения за доброволно пенсионно и здравно осигуряване и застраховка „Живот”. Също безплатната храна и ваучерите за храна да продължат да не се включват в облагаемия доход. По информация на синдиката в Министерството на финансите в момента се работи по запазване на нормативно признатите разходи и в данъка за 2008 година. Размерът ще е 25 на сто за всички групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *