От ФЕД очакват възстановяване на ръста след лятото

Председателят на федералната резервна банка в Сан Франциско Джанет Йелън е прогнозирала възстановяване на икономическия растеж в САЩ през второто полугодие, но все пак е уточнила, че не се надява на добро годишно представяне.
По-ниските лихвени нива и редовните финансови инжекции направени от ФЕД ще стимулират икономическата активност в следващите месеци, като първи сигнали за подобряване на ситуацията ще се получат още през пролетта. Йелън е допълнила, че се притеснява за пазара на труда, след като прогнозите показват ръст на безработицата от нивото 4.8% отбелязано през февруари до над 5% към края на годината.
Това се отразява и на стимула на работниците да искат по-високо заплащане, тъй като вече по-трудно успяват да се преместят на нова работа, ако заплащането на старата не ги удовлетворява. В 15:30 днес ще излезе докладът на социалното министерство за новите работни места в САЩ, от който ще разберем дали американската икономика се е запътила към рецесията или вече дава първи сигнали на стабилизиране. Икономистите очакват спад на работните места през март с 50000 броя и увеличаване на безработицата до 5%.
Въпреки оптимистичните си коментари за второто полугодие на 2008 г., Йелън не е пожелала да обяви дали финансовият сектор е достигнал дъното си и вече няма да има отписване на активи. Инвеститорите смятат, че големите банки ще изнесат окончателните си загуби от разразилата се кредитна криза във финансовите доклади за първото тримесечие. Според Goldman Sachs, общите загуби за световните финансови компании ще достигнат $1.2 трлн.
„Определено видяхме по-голямата част от загубите и смятам, че остава още малко“, коментира е Йелън по повод на банковите отписвания на активи. „Въпреки това не мога официално да кажа, че случаят е приключен“, завърши тя.
Йелън е предупредила за още пазарни турбуленции и несигурност пред следващите седмици и месеци, като за сега не иска да дава по-ясна прогноза дали слабостта на финансовия сектор ще се прехвърли и към другите сфери на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *