Очаква ли се ръст на борсата след срещата на Фед?

Според Том Лий от Fundstrat, решението на Фед да не повишава лихвите може да означава край на цикъла на затягане на лихвените проценти и да доведе до достигане на историческия максимум на S&P 500 в началото на 2022 година. Въпреки очакванията на повечето пазарни анализатори, Лий не вижда сериозни рискове за финансовата система в касата на First Republic Bank. Анализаторът вярва, че Фед все пак ще проведе последното си повишение на лихвите тази седмица.

Според Лий пазарът на акции се намира в критичен момент, като решението на Фед е от решаващо значение. Това се дължи на засиленият ефект, който рязкото повишаване на лихвените проценти може да има върху акциите. Лий прогнозира, че ако Фед избере да направи пауза, S&P 500 може да достигне до $4,750 до края на 2023 година, което е близо до рекордния му връх от януари миналата година.

Лий също така очаква, че Фед може да преразгледа своята ястребова парична политика поради облекчаването на инфлационните показатели. От началото на юни, цените намаляват във важни сектори като жилищното строителство и производството.

Лий е благосклонен към акциите дори в условията на низходящ пазар, като в предишния си анализ той прогнозира нов рекорден връх на S&P 500 през 2022 година. Въпреки това, прогнозата му не се осъществи и индексът се срина с 20%. Последната прогноза на Лий не попадна в очакванията му, тъй като акциите отбелязаха само скромно увеличение от 1%.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *