Очаква ни седмица, богата на данни за щатската икономика

Източник: Trader.bg

През изминалата седмица търговията не поднесе големи изненади на участниците на пазара и еврото бе в рейндж 1.1700-1.1850 долара. Още в първия ден то понижи рязко стойността си с една фигура, но в средата на седмицата отново бе на нива около 1.1800 долара. В края на седмицата, по време на празничните дни за САЩ, валутната двойка EUR/USD понижи стойността си от 1.1800 до 1.1700.

Търговията при GBP/USD също бе спокойна и след като в първите дни понижи стойността си от 1.7250 до 1.7100, то в средата на седмицата отново бе в рейндж 1.7200-1.7260. В петък доларът повиши стойността си и спрямо паунда, като достигна 1.7120-1.7140. През изминалите дни доларът бе в тесни граници спрямо йената, а именно 118.30-119.50. В последните дни той повишаваше постепенно стойността си и от 118.90 при затваряне на сесията в петък бе 119.90 йени

Идната седмица е значително по-наситена на икономически данни спрямо изминалата. Във вторник (29.11) ще бъдат публикувани поръчките за стоки с дълготрайна употреба на САЩ за октомври, като се прогнозира те да нараснат до 1.3% от -2.1% за предходния период. Значителен ръст се очаква и при потребителското доверие на страната за ноември – до 95.3 от 85.0 за октомври. В средата на седмицата ще бъдат изнесени предварителни данни за БВП на третото тримесечие на САЩ, като се предвижда ръст до 4.0% спрямо 3.8% за предходното тримесечие. По-добри данни се очакват и за чикагския PMI индекс за ноември, като прогнозите са да достигне 63.5 спрямо 62.9 за октомври. В четвъртък ще бъдат публикувани личните доходи и разходи на САЩ за октомври. Погледите на участниците на пазара ще бъдат насочени към фундаменталните данни в края на седмицата, когато ще бъде оповестена заетостта в неселскостопанския сектор за ноември. Очаква се ръст до 145 000 от 56 000 за предходния месец. Несъмнено американската валута ще получи подкрепа, ако всички тези прогнози станат реалност.

Публикуването на важни икономически данни за страните от еврозоната, както и за самата нея, ще започне в средата на седмицата, когато ще бъдат изнесени продажбите на дребно за Германия за октомври, както и равнището на безработица в страната за ноември. Не се очакват значителни промени в стойностите на показателите. Заедно с тях в същия ден ще се публикува ревизираната стойност на БВП за третото тримесечие, като се предвижда на тримесечна база да нарасне до 0.6% от 0.3% за предходното тримесечие, а на годишна да бъде 1.5% спрямо 1.1% за същия период година по-рано. В четвъртък ще бъдат оповестени данните за индекса PMI в сферата на производството за страните от еврозоната, както и за самата нея за ноември, като се прогнозира незначителен ръст в стойностите на показателя. В същия ден, малко по-късно, ЕЦБ ще публикува решението си относно лихвения процент на еврозоната, като се очаква да повиши ставката с 25 базисни пункта до 2.25%. В последния ден на идната седмица ще бъде изнесен индексът на производствените цени на еврозоната за октомври, който месец по-рано бе 0.5% на месечна и 4.4% на годишна бази.

Изминалата седмица бе бедна на икономически данни, както за САЩ, така и за еврозоната и страните от нея. Водещите индикатори на САЩ за октомври нараснаха с 0.9% спрямо очакванията за ръст с 1.0% от спада с 0.7% за предходния месец. Финалната стойност на Мичиганския индекс на потребителското доверие за ноември бе публикувана на ниво 81.6, тя бе 89.9 за октомври. Публикуваният доклад на FOMC към FED в сряда оказа влияние върху пазара, като доларът загуби част от стойността си. Причина за това бе новината, че комитетът не възнамерява да увеличава основния лихвен процент със същата скорост както през последните месеци.

Неочаквано търговският баланс на еврозоната за септември се оказа с положителен знак, като достигна 1.4 млрд. евро, а месец по-рано дефицитът бе 2.6 млрд. евро. Данните за БВП на Германия за третото тримесечие не изненадаха пазара и бяха публикувани на очакваните равнища от 0.6% на тримесечна и 1.3% на годишна бази. Индустриалните поръчки на еврозоната за септември нараснаха незначително спрямо очакванията до 1.1% на месечна и 4.6% на годишна бази. IFO индексът на бизнес климата на Германия за ноември бе оповестен едва на ниво от 97.8, а се прогнозираше да нарасне до 99.0 спрямо 98.7 за предходния период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *