Още една държава избягва долара и се насочва към юана

Поради въведените санкции срещу Русия от Съединените щати и европейските държави, Бангладеш се сблъска с трудности при погасяването на вноски за разработването на електроцентрала „Rooppur“. Строящият се обект е част от проект на стойност $12.65 милиарда, който е реализиран в сътрудничество с руската държавна атомна компания „Rosatom“. При този проект 90% от общата стойност се финансира чрез руски заем, който ще бъде изплатен в рамките на 28 години с 10-годишен гратисен период.

Затруднението възникна, когато поради санкциите срещу руски банки, Дака не можа да осъществява плащания в щатски долари. Русия предложи на Бангладеш да се уреждат плащанията в рубли, но това не беше възможно. Затова беше избран юан за провеждане на плащанията. Високо равнище от Русия и Министерството на финансите на Бангладеш приеха това решение.

В настоящия момент на посока към дедоларизация, няколко държави, включително Русия, Китай, Бразилия и Индия, използват националните си валути за международни плащания. Бангладеш ще уреди висящите плащания с Русия чрез китайска банка, като изчистените плащания ще бъдат направени от собствените резерви на Дака в юани.

Решението на Запада да блокира достъпа на някои руски банки до SWIFT има за цел да подпомогне упражняването на натиск върху Русия. От друга страна, този резултат даде възможност на Китай да популяризира своята алтернатива – Системата за трансгранични междубанкови плащания (CIPS), която е алтернатива на SWIFT. От 2017 г. централната банка на Бангладеш увеличава дяла на юана в своите валутни резерви. Това, заедно с включването на юана във валутната кошница на МВФ за специалните права на тираж, показва нарастващ интерес към китайската валута в международен аспект.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *