Пазарът на ипотекирани имоти, тенденции и перспективи

С разрастването на пазара на недвижими имоти и развитието на ипотечното кредитиране у нас се очаква вторичният пазар на имоти и най-вече на жилища да отчете подем през следващата година. За момента ипотекирани имоти се предлагат единствено в София. Най-много са офертите за тристайни жилища. Това се казва в изследване на сайта за недвижими имоти www.imot.bg, направено по поръчка на Investor.bg.

Цената на тристайните ипотектрани жилища варира от 46 000 до 65 000 евро, а кварталите, в които могат да се намерят са „Гоце Делчев”, „Красна поляна”, „Лозенец”, „Дианабад” и центъра на столицата. Жилище от 90 кв.м в „Мусагеница”, точно срещу поликлиниката, се продава на цена от 46 500 евро.

По-малък е броят на предлаганите апартаменти с две стаи, а цената им варира в диапазона от 29 000 до 35 000 евро. „Хаджи Димитър”, „Младост” и „Западен парк” са столичните квартали, в които могат да се намерят подобни жилища. Гарсониери не се оферират.

От другите видове жилищни имоти се предлага единствено хотел, разположен на ул. „Пиротска”. Четириетажната постройка с разгъната застроена площ от 570 кв.м се продава срещу 410 хил. евро.

Ипотекираните имоти, които се продават в момента са предимно ново строителство, посочват още от www.imot.bg. Това още един път идва да покаже, че банките отпускат по-лесно кредити на нови жилища, отколкото за стари, коментират специалисти. Според тях до половин-една година няма да има съществено раздвижване на вторичния пазар на недвижими имоти у нас, въпреки силното кредитиране в тази област.

Развитието на вторичния пазар на имоти има пряка зависимост от темпа на строителство, а ниската покупателна способност се компенсира или чрез ипотечен заем или чрез разсрочено плащане на недвижимия имот. На лизинг се продават само нови апартаменти и то директно от строителната фирма или инвеститора, без да се ползват услугите на агенции за недвижими имоти.

Строителните организации имат почти идентични условия за изплащане. Първоначалната вноска от 30% се прави при сключването на договора. Следва разсрочено плащане на отделните етапи от строителството /най-често при изливане на плочите/. При получаване на Акт 16 клиентът трябва да е изплатил цялата сума.

Някои фирми предлагат отстъпка от 5% от цената на новостроящото се жилище, но при условие, че се внесе цялата сума наведнъж. Ако купувачът се спре на схемата 50% -първоначална вноска, 25% – на етап покрив и 25% на етап Акт 16, тогава може да ползва само 2% отстъпка. Има и трети вариант, при който в момента на сключване на договора се плаща 30%, след което се внасят месечни вноски, чийто размер е по договаряне. Плащането може да продължи и след завършване на строежа, но тогава се плаща лихва.

Съществува схема, при която първоначалната вноска е 30%. Вторите 30% се изплащат на етап било, а третите при довършителните работи на обекта. Последните 10% фирмата взема при издаването на Акт 16.

Цените на недовършените жилища са доста по-ниски в сравнение с вече готовите нови жилища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *