Пазарът скочи твърде бързо и твърде силно

Скокът на фондовия пазар през втората половина на октомври беше както бърз, така и силен. Но за съжаление той не показва стабилен възходящ тренд.

В две кратки седмици,S&P 500 нарасна с 8%, изтривайки 7% спад от предходните четири, пише финансовият анализатор Мохамед Ел Ариан вBloomberg.

Така широкият фондов индекс в Ню Йорк бързо постави нов рекорд /както и Dow Jones Industrial Average/ и изненада тези, които очакваха по-дълъг процес на консолидиране на пазара, след 19-процентния ръст през предходната година и 44% покачване за изминалите две години.

Усложняващо обстоятелство е, че силното възходящо движение съвпадна със спирането на програмата за икономически стимули на Федералния резерв на САЩ и увеличаване на опасенията за световната икономика.

Четири фактори допринесоха за обрата през октомври, смята Ел Ариан. Първият бяха добрите финансови резултати на компаниите за третото тримесечие. Средната нетна печалба на акция надхвърли с 10 на сто очакванията на анализаторите. Второ, много от инвеститорите купуват при спадове – стратегия, която често е успешна. В допълнение, значителен паричен ресурс, остатък от количествените улеснения на Фед, все още е налице на пазара. И накрая централната банка на Япония неочаквано реши да увеличи размера на програмата си за стимулиране на икономиката.

Въпреки впечатляващия и стръмен „V-образен“ отскок на акциите, апетитът за риск не се разпространи във всички сектори на пазара. Цените на петрола приключиха месеца надолу с около 11 на сто.

Има причини, които са специфични за енергийния сектор и които помагат да се обясни разликата в движението на петролните контракти и акциите, като възобновяването на износа на нефт от Либия.

Но по-важното тук е, че цената на петрола все по-малко зависи от паричните стимули на централните банки, а като изключим САЩ и Великобритания, глобалната икономика продължава да се забавя, както показват и последните данни за производствената активност в Китай.

Инвеститорите имат добър повод да се радват на впечатляващо възстановяване на акциите през последните две седмици. Но истината е, че за да се валидират достигнатите ценови нива, е необходимо значително подобрение на икономическите фундаменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *