Пак започнаха черешовите баталии

Търговците и преработвателите на череши до един са смъкнали цената и не дават повече от 60 стотинки за килограм за ранните сортове, оплакаха се производители от Куклен, Брестник и Катуница, пише пловдивският вестник „Марица“.
Миналата година плодовете се изкупуваха от градините от 80 стотинки до лев. При тазгодишната добра реколта заслужаваме повече за труда си, а не жълти стотинки. Не можем да си покрием нито разходите по скъпите торове и препарати, камо ли да имаме стимул да създаваме нови насаждения, недоволства Стоян Милев от Брестник.
Преди десетина дни първите родни череши тръгнаха по пазарите от 3 лева за килограм и стигнаха до 10. Вярно, че колкото по-едра и зряла е черешата, толкова е по-скъпа, но никак не е редно пак търговците да са на далавера за наша сметка. За нас това е рекет, като че ли всички са се договорили и не искат и да чуят да се бръкнат за повече, а ние сме принудени да даваме стоката си на безценица, гневи се Манол Пейчинов от Куклен.
Радваме се на хубава реколта, но после страдаме от ниските изкупни цени. За жалост по същия начин са ощетени и производителите на винено грозде и пшеница. Хората вадят големи добиви, но колкото е по-богата годината, толкова цената на продукцията е по-ниска. Това ли е пазарна икономика. Докато държавата не се намеси с фиксирани и наблюдавани цени, ние, които по цял ден превиваме гръб на къра, винаги ще бъдем ощетени, допълва Пейчинов.
Най-ранните и ситни череши стават само за отпадък и освен да ги хвърлим в бидоните с ракия, друго не ни остава. Тези череши, за които аз съм платил по 60 стотинки, едва ли ще се намери някой, на който да ги продам и за десет, заяви Микеле Санторели, собственик на база за изкупуване и преработка на череши в Катуница. Той обясни, че за бране на череши производителите плащали по 30 стотинки за килограм, така че пак били на печалба.
Не стига че им правя добро, като изкупувам стоката, но явно не ме разбират. Аз не съм дошъл в България за ден-два, а да правя бизнес, не да лъжа и да злоупотребявам с доверието на хората, допълва прекупвачът. Той подчерта, че изкупните цени на черешите може да се вдигнат. Всичко зависело какво ще е времето до седмица-две, което било определящо за масовата реколта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *