Парламентът удължи мораториума за придобиването на земя от чужденци до 2020 г.

Парламентът удължи мораториума върху придобиването на земя от чужденци до 1 януари 2020 г. Днешното решение, предложено от „Атака“, подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха. Дебатът дали трябва да бъде удължен мораториумът се води от няколко месеца.

България ще има проблеми с европейския си образ след приемането на това решение, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него мотивите, с които е взето днешното решение, не отговарят на съдържанието на Конституцията, съобщи „Фокус”.

Говорител на Европейската комисия коментира преди това пред БНР, че комисията очаква България да отвори този пазар, както е предвидено – от началото на 2014 година.

Само преди дни ЕК отхвърли аналогично искане от Румъния.

„На България й беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора”, посочи говорителят по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

По време на дебатите в парламента най-активни бяха депутатите от „Атака“. Председателят на партията Волен Сидеров каза, че страната ни разполага с 37 милиона декара обработваема земя.

„Цялата капиталова стойност на земеделските земи в държавата ни може да бъде оценена на 8,3 млрд. евро и ние сме длъжни да предприемем всички необходими мерки да не допуснем в никакъв случай разпродаването на последния неразграбен безценен български актив”, каза Сидеров.

ГЕРБ също подкрепиха предложението на „Атака“ мораториумът да бъде удължен. Цвета Караянчева посочи, че според допитвания догражданите над 70 на сто настояват да се удължи тази забрана и чужденци да не могат да купуват българска земя.

Председателят на комисията по външна политика в парламента Янаки Стоилов обясни, че за защита на интересите на българите може, например, да се запишат изисквания за установяване на произхода на средствата за придобиване на земята.

„Какво пречи да призовете собствениците, членове и симпатизанти – не продавайте своята земя на чужденци и нито един декар няма да бъде продаден. Това е едно изпълнимо решение, защото ние не можем да искаме всички български институции да бъдат най-силните патриоти, а всеки един българин да мисли само за своя джоб”, призова депутатът.

България трябва да спазва договореностите, които е подписала, включително и по отношение на продажбата на земеделските земи на чужди граждани, каза по-рано днес в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев.

Когато искаме да сме член на ЕС, трябва да си дадем сметка, че ставаме член и на общия пазар. Затова трябва да се държим освен като българи, и като европейци, разясни държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *