Персонални имейли заблудиха финансови шефове

Хакерите атакуваха с електронни писма 500 от водещите мениджъри по целия свят, съобщава MessageLabs. Целта на акцията е била да заобиколи всички защитни бариери чрез електронни послания, адресирани поименно до конкретни хора и съдържащи екплойт от типа „zero day”.

В темата на писмото атакуващите са поместили името и длъжността на нарочения за жертва мениджър, информира TechNews. По данни на Message Labs, послания са получили, на първо място, висши ръководители от банковия и финансовия сектор, отговорни за инвестициите.

Опасният изпълним файл (с разширение .exe) е бил вмъкнат в тялото на документ от Microsoft Word. Ако отвори файла и кликне на връзката в него, получателят фактически стартира троянска програма, която краде данни и създава условия за препълване на буфера в документите от Microsoft Office.

Освен самите топ мениджъри са пострадали и техните съпруги и роднини, които също са получили имейли със зловреден код. Атакуващите са се опитали да получат достъп до конфиденциална кореспонденция и интелектуална собственост на избрани висши ръководители, смятат експертите.

Според Message Labs, с атаката, проведена в края на юни, хакерите са успели да съберат доволно голям обем ценна информация. Засега не са известни организаторите на акцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *