Петролът е обречен

Фотоволтаична енергия вече е толкова евтина, че се конкурира с нефта, дизеловото гориво и втечнения природен газ в голяма част от Азия и то без субсидии.

Близо 29% от новите енергийни мощности, изградени през миналата година в САЩ, са соларни панели, като в някои щати, сред които Масачузетс и Върмонт те формират дори 100%. През последните 18 месеца американската икономика е инсталирала повече соларни панели, отколкото през последните 30 години, по данни на SEIA, пишеThe Telegraph.

Технологията се подобрява толкова бързо с помощта на американската армия, че спокойно можем да прогнозираме нов световен ред на „глобална енергийна дефлация“, който ще подкопае сериозно жизнеспособността на нефта, газа и другите изкопаеми горива с течение на времето.

През 80-те години наXXвек възходът на слънчевата енергетика беше спрян рязко от падането на цените на петрола. Но сега изглежда няма какво да предотврати разпространението на соларните панели.

На пръв поглед сбъдването на тези прогнози изглежда твърде далечно във времето. Към момента слънчевата енергетика съставлява само 0.17% от глобалния енергиен пазар, който е на стойност 5 трлн. долара.

Но технологичният пробив вече е направен и възходът на соларните панели е необратима тенденция. В крайна сметка тази технология ще промени света и това може да стане само в рамките на едно десетилетие.

Подобен развой на събитията ще срине зависимите от петрола икономики като Русия, Венецуела и Саудитска Арабия. Повечето от тях се нуждаят от цени на петрола над 100 долара за барел, за да покриват бюджетните си нужди и военните си разходи.

Саудитците вече реагират на тази перспектива и планират да инвестират повече от 100 млрд. долара в соларни централи с общ капацитет 41 гигавата, който ще покрие 30% от техните енергийни нужди до 2030 г. Повечето от страните от Персийския залив имат сходни планове.

Соларните инсталации настигат вятърните турбини по света, въпреки че все още капацитетът им е 2.5 пъти по-малък. През миналата година в глобален мащаб бяха инсталирани соларни панели, способни да произведат 36.5 гигавата електроенергия.

Засега най-ефективният соларен панел, създаден от НАСА – 111 -V Solar, може да превърне едва 31.1% от получената слънчева енергия в електрическа, но пътят към по-ефективни технологии вече е отворен.

Проучване McKinsey показва, че средната цена на инсталираните соларни панели в САЩ във всички сектори е спаднала до 2.59 долара за ват от повече от 6 долара за ват през 2010 година. Очаква се през 2020 г. цената да е вече 1.60 долара за ват.

Deutsche Bank отчита, че 19 регионални пазара по целия свят вече са постигнали „паритет“, което означава, че фотоволтаичните слънчеви панели могат да се сравняват или дори да произвеждат електроенергия на по-ниски цени от конвенционалните източници, дори и без субсидии.

Това са Калифорния, Чили, Австралия, Турция, Израел, Германия, Япония, Италия, Испания и Гърция, по отношение на тока за домакинствата и Мексико и Китай, по отношение на тока за индустрията.

Останалите производители на енергия ще трябва да се приспособят или да фалират. Соларните паркове предоставят все по-голяма пикова мощност в най-печелившото време за конвенционалните електрически централи и този процес ще се ускорява.

Майкъл Либрих, от Bloomberg New Energy Finance, прогнозира, че моментът, в който слънцето ще започне да измества изкопаемите горива ще настъпи около 2030 г. И това няма да стане, защото нефтът и въглищата са на привършаване.

Това е забележителен обрат на историята. Само преди шест години цената на петрола скочи до 150 долара за барел, а сега бъдещето е слънчево.

Германия е реабилитирана. Тя наля над 100 млрд. евро в преференциални тарифи и субсидии за соларни панели и така направи възможен пазарният възход на технологията в Китай и останалия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *