Икономиката на Сърбия е тотално банкрутирала

Корпоративният сектор в Сърбия е тотално банкрутирал, а представителите на властта, както и на Народната банка на Сърбия нямат никаква представа как да се справят с този проблем, коментира Владимир Глигоров, експерт от Виенския институт за международни икономически отношения.

Според него до тази ситуация се е стигнало заради огромните задължения, неизвършване на плащания и все по-малкия интерес на банките да финансират каквото и да било, а също много ниското търсене на кредити.

„Това е ключовият проблем, който сегашното правителство и стопанските фактори нямат никаква идея как да се справят. Но и бъдещото правителство не търси решение за излизане от ситуацията“, каза Глигоров по време на конференцията, посветена на малките и средни предприятия.

Едно от възможните решения е обявяването на фалит и ликвидация на фирмите, които имат финансови проблеми.

Другият проблем, пред който Сърбия е изправена, е фискалната несъстоятелност. Много трудно могат да се преструктурират задълженията на държавата. Ако се започне с увеличаването на данъците и намаляването на публичните средства и заплатите, това ще има отрицателен ефект върху икономическата активност. Това означава, че може да се стигне до увеличаване на публичния дълг“, заяви експертът.

„Основният проблем на Сърбия е, че не създава работни места за своите граждани. Всеки втори сърбин не може да намери работа до 30-та година от живота си. Ако вие имате 50% шанс да намерите работа до 30-та си година, това е абсолютно безперспективно“, каза Глигоров и подчерта, че социалната стабилност в Сърбия се дължи на факта, че много хора си търсят работа в чужбина. /БГНЕС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *