Златото скочи, доларът расте след силни данни за САЩ

Доларът стартира днешния ден в силни позиции след силните данни вчера за продажбите на дребно в САЩ, които сигнализираха за по-силна икономика в бъдеще. Те показаха, че през март е бил отчетен най-голям ръст на продажбите за последната година и половина. Това означава, че ръста на икономиката отново ще се засили през второто тримесечие след необичайно студената зима, която доведе до забавяне през първото тримесечие, коментира bnr.bg.

Другата добра новина дойде от Уолстрийт, където акциите скочиха в понеделник след предишните големи загуби. Ръстът тук дойде при излезлите по-добри от очакваното резултати на Ситигруп.

Инвеститорите остават предпазливи заради развитията в Украйна, където нова ескалация на напрежението може бързо да изпари желанието за рискови покупки. Въоръжени проруски сепаратисти завзеха в понеделник нови сгради в Източна Украйна, с което разшириха контрола си след неуспеха на правителството да последва заплахите си с военна интервенция.
Френският министър на външните работи заяви вчера, че ЕС може да проведе извънредна среща следващата седмица, за да обмисли нови санкции срещу Русия като всичко ще зависи от резултата от преговорите за Украйна, които са планирани да се състоят в четвъртък в Женева.

Долар/йена се търгува на 101.87 и се опитва да се отдалечи от три и половина седмичното дъно в петък на 101.32.

Еврото остава под натиск след коментарите през уикенда на представители наЕвропейската централна банка, в това число и нейния президент Марио Драги, които увеличиха спекулациите за нови монетарни облекчения в еврозоната. Евро/долар се разменя за 1.3813 и се отдалечава от три и половина седмичния връх в петък на 1.3906.

Единната валута обаче успява да отчита минимални печалби срещу йената и е на 140.68, което се дължи на по-слабото търсене на сигурност в японската валута.
Австралийският долар се търгува на нивата около 0.94 срещу зелените пари.
Златото скочи заради напрежението в Украйна

Златото нарасна до 3-седмичен връх в понеделник при подновените опасения за враждебни действия в Украйна, които провокираха инвеститорите да добавят позиции в метала предлагащ сигурност. В същото време опасенията за доставките повишиха паладиума до нов две и половина годишен връх.
Търсенето на сигурност в златото се увеличи при нарастващото насилие между про-руските сепаратисти и украинските правителствени части, както и при новината за руски изтребител летящ през уикенда на ниска височина и в близост до американски кораб в Черно море.

Спот цената в края на деня беше 1327 долара за тройунция при достигната по-рано най-висока стойност след 24 март на 1330.90 долара за тройунция. Така златото отчете ръст за четвърти път през последните пет дни. Преди това то падна на 1 април под 1280 долара до двумесечно дъно заради намалялото напрежение между Русия и Запада относно Украйна. След това златото получи подкрепа от стенограмата на Фед за заседанието през март от която стана ясно, че централната банка не изпитва желание да бърза с повишението на лихвите след като приключи с програмата по изкупуване на облигации.

Паладиумът нарасна за пети пореден ден и завърши на 809.75 долара за тройунция, което е ръст за деня от 1.2%. Металът използван за катализатори при автомобилите удари най-високи стойности след август 2011 на 816.10 долара при нарастващите страхове да доставките. От една страна САЩ планират нови санкции срещу производител номер едно в света Русия, а от друга страна продължават стачките в ЮАР, които са производител номер две в света.

Паладиумът се представя през тази година по-силно от другите благородни метали и се повиши с 14%. Той е подкрепен от опасенията за доставките, увеличаващото се търсене в сектора на автомобилите и покупките от наскоро учредените фондове за търговия с паладиум в Йоханесбург.

При другите метали платината се повиши с 0.7% до 1460.40 долара като по-рано през деня удари едномесечен връх от 1469.90 долара за тройунция. Среброто спечели 1 цент и е на 19.96 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *