Петролът поскъпна спекулативно

През април заетите /без аграрния сектор/ са се увеличили с 244 хиляди и това е най-голямото увеличение от година насам.
Пазарът реагира ентусиазирано на тази новина, въпреки че тя беше съпроводена от преизчисляване на безработицата в посока нагоре, до 9.0%. Но силният частен сектор подхрани оптимизма и в момента индексът Dow Jones се покачва с 1.21% до 12736 пункта, технологичният индекс Nasdaq е нагоре с 0.98% до 2842 пункта, а широкият S&P се повиши с 1.12% до 1350 пункта.
Това е съпроводено от поскъпване на петрола – спекулира се, че силната американска икономика е в състояние да поддържа по-дълго време цени от 100 долара за барел и по-високи. В момента лекият суров тексаски WTI се търгува на 100.675 долара за барел доставка юни, а фючърсите с доставка през юли са на 101.25 долара за барел. Пропадането под 96 долара от сутринта сякаш е било в един друг свят. Брентът струва 111.07 долара доставка юни.
Съответно и златото се връща до 1490 долара за барел, а медта се качва с 0.7%. На валутните пазари цари затишие, с 1.4520 долара за едно еври 80.587 йени за един долар.

13:15 часа
Сривът в цените на борсовите стоки сериозно засегна акциите на производителите им в Азия. Спадът с 1.45% на Nikkei, причинен от закъснялото отработване на негативни новини след продължителни почивни дни, е съпроводено от понижение с 0.44% на борсата в Хонконг и 0.3% в Шанхай.
Но петролът, който заради важността си е най-близко следената стока, вече успя да възстанови по-голямата част от загубите от началото на деня. Инвеститорите преоцениха фундаментите и в момента сортът WTI се търгува на ниво 98.34 долара за барел, минус 1.46%, спад от 1.46 долара от сутринта. Лондонският брент се възстановява даже по-успешно, със спад от 1.00% до 109.69 долара. А фючърсите на природния газ дори излязоха на плюс.
Вчера американският суров петрол загуби 9.44 долара от цената си и затвори на 99.80 долара за барел. Търговията продължава да е силно волатилна, което затруднява обективните прогнози, но в момента петролът е във възходящо движение и не е изключено крахът да бъде последван от рали.
Преоценката изглежда действително фундаментална, тъй като основният фактор при петрола – доларът, остава почти без промяна на ниво 1.4545 евро, замръзвайки на 1.6389 към паунда и качвайки се с 0.3% към йената на 80.34 йени.
Европейските фондови борси също се окопитиха и дори има признаци на ентусиазъм. В Германия DAX се катери с 0.46% до 7410 пункта. Най-голяма е заслугата за това на ThyssenKrupp, с +6.8%. Големият производител на стомана възнамерява да направи производствени реорганизации, като се раздели с поделението си Stainless, разполагащо с 11 хиляди работници и реализиращо 5.9 млрд. продажби. 5.75% губи водещата енергийна компания EON.
Спадът в цената на петрола незабавно смъкна акциите на основните производители на суровини и енергия на борсата в Лондон и FTSE100 все още е на червено, с минус от 0.35% до 5899 пункта. Златото отново се търси във връзка с нарасналата несигурност на пазарите и актуалната му цена е 1485 долара за тройунция.11:15 часа
За автомобилистите това е голяма новина. За онези, които са заложили на неспирното поскъпване на петрола, е ужас. Основната суровина в света рязко коригира цената си до актуалните 96.19 долара за барел WTI и 107.29 долара за барел брент. Това е най-сериозният спад в цената на петрола от 2008 г. насам, когато след поставения рекорд от близо 148 долара за барел, котировките се сринаха до нива под 30 долара.
Данните за забавяне на фабричните поръчки в Германия и за ръст на новите безработни в САЩ показаха на инвеститорите, че цената на суровините все пак се включва в крайните производствени цени и че икономиката започва вече да страда от скъпия петрол. Коментаторите твърдят: пазарът най-сетне се върна към правилните фундаменти.
Но за това до голяма степен помогна доларът, който в момента се търгува при 1.4537 долара за евро. А спусъкът за ръста на долара дръпна не друг, а председателят на Европейската централна банка. С отказа си да повиши ливхените равнища в еврозоната, Жан – Клод Трише на практика скъси дистанцията между политиката на ЕЦБ и тази на ФЕД.
Трише експлицитно отбеляза ръста на единната валута с 9% спрямо долара от началото на годината, цитирайки конкретни фрази от речите на колегата си Бернанке и финансовия министър Гайтнър. С това той показа, че няма да позволи инвеститорите да яздят скъпото евро, пришпорвайки го със спекулации за разширяване на лихвения диференциал. Единната валута загуби няколко цента, а петролът – няколко долара за барел.
Евтиното евро е отлична новина за германските износители и в момента водещият германски индекс DAX 30 се покачва с 0.02% до 7377 пункта. Този ръст, макар и малък, е за отбелязаване на фона на загубата от 1.1% за Dow Jones снощи, при 12584 пункта, както и спадът с 0.7% за FTSE100 в Лондон и с 0.3% за CAC40 в Париж днес. В Азия в четвъртък преобладаваше усещането, че акциите са станали прекалено скъпи, при спад с 1.45% за Nikkei до 9859 пункта.
Доларът се покачи с 0.43% спрямо йената, което обаче не убеди инвеститорите в Токио относно предимствата на акциите като клас активи. Впрочем отново се спекулира с възможността за валутна интервенция. Един долар в момента купува 80.4175 йени.
Златният дъжд секна, с актуална цена от 1480 долара за тройунция злато, а среброто жестоко се срина до 34.545 долара. Днес белият метал загуби нови почти 5% от стойността си. Медта също рязко поевтинява, за радост на производителите и за ужас на износителите, много от тях работещи и на българска територия.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *