Петър Кънев: Българският бизнес е уплашен

Накратко къде е българският бизнес в бюджет 2014 г. и какво можем да очакваме? Мисля, че това е един сравнително консервативен, внимателен, стабилен бюджет, който разчита на успокояване на обстановката и на даване на гаранции пред българския бизнес и българската икономика, че няма да се правят резки движения, това коментира Петър Кънев, председател на Комисията по бюджет и финанси, на форум, организиран от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Залага се на няколко цифри – 1.8% ръст на БВП. Дали това е малко или много ще покаже бъдещето. Ако Европа върви добре, мисля, че е изпълнимо. Знаете, че над 67% от нашия експорт е вързан с Европейския съюз, така че ние сме изключително зависими от икономиката на Европа. 1.8% е бюджетният дефицит – много ли е или малко? Аз лично държах да бъде 2%. Министерство на финансите и министър Чобанов държаха да бъде 1.8%. 1.8% е инфлацията – много или малко? За мен е малко, защото знаете, че ние сме застопорени на изключително ниски доходи и непрекъснато тъпчем на едно място. Нещо повече, работодателите знаят, че в последните месеци сме в ситуация на дефлация, което е смърт за производството.

Реиндустриализация – за 2012 г. е отчетена от Асоциацията за скрап в България, с цифри, потвърдени от Националния статистически институт, са 1 960 000 000 лв. приходи от скрап, метали. 25 години, след като разгромихме българската индустрия, ние продължаваме да формираме 2.5% от БВП от рязането на това, което другите преди нас създадоха. И още една впечатляваща цифра – България е на първо място по неработене в Европа. Данните са публикувани официално. 13 официални работни празника, официални, само Япония е пред нас със 16. В замяна на това 20 болнични на човек от работещо население – на първо място в Европа. Средно като добавите и 21 дни отпуска, около 160 дни ние не работим. Следващата седмица ще внесем предложение, за да отпаднат отработванията в съботите. Ще минем на системата на Англия, Франция и цяла Европа, когато отработвания не се правят, те се приспадат просто от отпуските. Всеки път при отработване в събота на обяд вече не се работи.

Изготвяме една програма за дребните камъчета в обувките на българския бизнес. Трябва да освободим микропредприятията от плана за отпуските. Тези фирми са с персонал до 9 човека. Темата се коментира от правителството и от работодателите. Не знам дали ще можем да помогнем на българския бизнес, но поне да не му пречим.

Следващият етап ще бъдат малките предприятия, тези до 25 човека. Не може една голяма компания от 500 човека да се равнява по документооборот на една фирма от 5 човека, бюрокрацията е огромна – трудова медицина, книги за пожарна безопасност и множество други. Ще се опитаме каквото можем да направим.

Кой създава работните места? Работните места ги създава не бизнесът, а бизнес средата, пазарът. Когато има пазар и потребление, търсене, ние ще създадем работни места. Следователно трябва да успокоим икономическата, бизнес обстановката, за да не изгоним бизнеса и да го накараме да инвестира. За съжаление, през последните шест месеца, депозитите в българските банки, включително и корпоративните, продължават да растат, което показва, че българският бизнес е още уплашен и не смее да тръгне да инвестира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *