Пет признака за достигане на пазарно дъно

Американските пазари могат постепенно да приближават своето дъно, като четири от петте индикатора за намиране на дъно вече сигнализират, според финансовото издание Q1 Publishing.

На първо място индикаторът за волатилността на пазара – VIX, се е повишил до нови рекордни стойности. Индикаторът CBOE Volatility Index (VIX) е измерител на премиите на опционните контракти на широкия индекс S&P 500, които сочат цената на застраховане на портфейлите за инвеститорите.

Когато притесненията на инвеститорите са изключително високи, стойността на показателя се повишава. Индикаторът VIX постави исторически рекордна стойност преди месец при ниво от 89.53.

Сам по себе си обаче индикаторът не сочи къде е дъното, като трябва да са налице и други фактори. Той отразява до някъде схващането, че дъно се достига при максимално ниво на негативизъм сред пазарните участници.

Вторият признак за достигане на дъното е освобождаване от „слабите ръце“. Това е един от най-сигурните признаци за дъно, като от пазара излизат играчите, залагащи на „нагорещени акции“. Когато пазарът напълно се освободи от тях, той е готов за „излитане“.

От Trim Tabs Investment Research, откъдето следят стойността на парите, които инвеститорите влагат и теглят от фондовете, обявиха, че са били изтеглени нови 6.47 млрд. долара. Рекордни тегления са били осъществени от инвеститорите във фондовете, инвестиращи в акции през месеците август, септември и октомври.

Страховете са толкова големи, че инвеститорите се страхуват да участват на пазара дори и в инвестиционни игри с „нереални пари“, според UBC, откъдето организират финансови игри.

Друг индикатор за достигането на дъно е индикаторът, следящ фондовете от затворен тип. Това, според финансовото издание, е един от най-малко следените важни индикатори за достигане на дъно.

Фондовете от затворен тип се търгуват подобно на акциите и обикновено държат в себе си група от активи, която е трудна достъпна и достижима за индивидуалните инвеститори, като общински облигации, китайски акции от клас „А“, които само китайски инвеститори могат да пазаруват и др.

Подобен род фондове се търгуват с премия или под нетната стойност на активите си. Преди няколко седмици, когато пазарите изглеждаха така, сякаш няма как да се влошат повече, едва 18 от 597-те следени фондове от затворен тип са се търгували с премия. Това е един от най-ниските в историята брой.

В исторически план при застой на пазара на едни нива между 35 и 50% от тези фондове се търгуват с премия. Ниското ниво на съотношението сочи „мечи нагласи“.

Съществува малка група инвеститори, които винаги са песимистични. Те са силни в това да намират причина защо да не купуват. Обикновено прогнозите им са свързани с „пукане на балони“, понякога дори преди такива да започнат да се формират.

Те никога не са засегнати при криза, но в същото време никога не съумяват да се радват и бележат доходност при възходящо движение. Независимо от положителни новини, те винаги намират причина да са „мечки“. С други думи това са инвеститори, които могат да чакат 5, 10 и дори 15 години да дойде техният момент.

Когато подобни хора започнат да се изпълват с „бичи настроения“, може би сме близо до дъното. Това се случи преди няколко седмици, когато Джеръми Грантам, попадащ в тази група, заяви „в момента наблюдавате най-добрите цени от 20 години и инвеститорите могат да реализират доходност от 7, 8 и дори 9% в реално изражение“.

Последният път, когато Грантам е изразил подобен оптимизъм, е бил през лятото на 1982 година. Той управлява около 120 млрд. активи.

И последният признак за пазарно дъно е когато лошите новини не са чак толкова лоши. Това е познатият случай, когато на лоши новини инвеститорите реагират положително и ставаме свидетели на повишение на индексите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *