Пламен Орешарски: Виждам края на 12 години финансова стабилност

София /КРОСС/ Виждам края на 12 години финансова стабилност, казва в интервю за в. „24 часа“ бившият финансов министър и депутат от БСП Пламен Орешарски. „И аз съм плащал стари сметки с тази разлика, че дори не съм ги пресмятал – толкова нормално е да продължиш финансирането на стартирани проекти. Нещо повече, най-големите от цитираните сега договори са от 2004 г. Въпросът изобщо се третира неправилно“, смята той. По думите му, отказът да се планират средства за предишни задължения е проблем главно на намаляващите приходи тази година: „Ако тенденцията се задълбочи, очаквам да се изсипят упреци към нас, че сме си позволили да увеличаваме заплати, пенсии, социални плащания, които затрудняват новото правителство“.
На информациятав доклада, че с 39 постановления е променян бюджета и са похарчени 1,2 млрд. лв., Орешарски отговори: „Този доклад е тъжен, защото издава сериозна некомпетентност. Ето ви цифрите. За 2008 г. бюджетът е събрал 27 317 млн. лв. и е разходвал 25 316 млн. лв. при одобрени по закона за бюджета 25 371 млн. лв. Това е 38% от БВП и е един от най-ниските показатели за разходи в годините на прехода. Разликата от 2 млрд. лв. е спестена като бюджетен излишък. С такива резултати всеки финансов министър на която и да е страна, не добиваща петрол, би се гордял“. Сегашните власти, оплакващи се от големи разходи на старото правителство, планираха с бюджет 2010 г. да разходват над 42% от БВП, изтъкна още той. Според него, управляващите с управлението на първия си бюджет се провалиха. По думите му, фискалният резерв не се е стопявал, а само е нараствал – от 4,5 млрд. лв. през 2005 г. на 8,2 млрд. лв. в средата на 2009 г.
Финансистът изказа мнение, че преобладаващата част от антикризисните мерки на правителството не са антикризисни, а спасяващи бюджета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *