Повече даваме, отколкото взимаме

Кабинетът е готов с европарите, българите – не

Юлиана ОНЧЕВА

Елате, г-н Орешарски, не се делете от правителството. Премиерът Сергей Станишев кани финансовия министър на масата пред журналистите за обща пресконференция. Ситуацията е направо символ на приключилото заседание на кабинета в „Евксиноград“. Част от което – и без да се обявява официално, е преминало в реда: дай, няма, дай, няма…

Пари, естествено, защото управляващите обсъждаха и бюджет 2007.

Дотук нищо изненадващо – нормално е вътрешният министър да иска повече, за да увеличи заплатите на полицаите при ситуацията с престъпността и корупцията в страната. Няма как образованието да продължи със същите средства между учителски стачки, липса на компютри и паянтови сгради. Да не говорим за чуждоезиковото обучение. Когото и да попитате, ще каже „дай и за здравеопазване, защото тези клинични пътеки ще ни уморят“. И така нататък.

За какво точно и колко ще отпусне финансист №1 на републиката предстои да видим.

Една особено важна цифра обаче стана известна още вчера. Около милиард и осемстотин милиона лева трябва да бъдат заложени в бюджета за присъединяването към ЕС догодина. В тази сума се включва вноската ни от 650 милиона лева, която трябва да бъде платена на 1 януари 2007 г. Още около милиард и двеста милиона лева трябва да е ресурсът, осигурен за еврофондовете. Макар и със закъснение, заложената сума ще се върне в страната ни под формата на финансиране от тези еврофондове.

И тук е разковничето – защото парите ще се върнат, ако успеем да си ги вземем. А само преди дни премиерът призна, че България е предвидила едва 20% усвояване на парите по европейските фондове за периода 2006-2007 г. И че страната ни има проблеми както с усвояването на средствата от предприсъединителните, така и с тези по бъдещите структурни и кохезионен фонд. Проблем с администрацията – не само държавната, а и местната, както и от бизнеса.

В доклада си от май опасения, че няма да успеем да си вземем парите, изрази и Европейската комисия. С нюанса, че корупция и разхищения ще погълнат част от сумите.

В същото време у нас текат скандали кой да контролира еврофондовете, както и шовинистичните битки кой град да стане център на еврорайон. Не че не е важно – естествено, това предполага и нови работни места, и много по-бърз достъп до информация за европроектите.

Истината е обаче, че липсата на административен капацитет е доста по-сериозният проблем – защото подготвени хора, които знаят как се взимат големи суми от Европа, няма и на север, и на юг у нас. Потвърди го в петък финансовият министър Пламен Орешарски. Степента на усвояване на средствата от ФАР, САПАРД и ИСПА в никакъв случай не е задоволителна, а равнището на усвояване на средствата по отделни програми е особено тревожно, каза той. Което обяснява защо и вчера изглеждаше най-склонен да отпуска пари от бюджета за образование. Както и защо стартира спешно разяснителна кампания по области за националната референтна рамка и оперативните програми по приоритети и правила за финансиране. Ако и тя не помогне, ще си останем дълго време в положението „повече даваме, отколкото взимаме“ след присъединяването към ЕС. Нещо като още по-бедни и неспособни да живеят според правилата, заради които всъщност толкова много българите се надяват страната ни да влезе в Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *