Подготвя ли се Wall Street за промяна?

Професионалистите като брокера и хедж фонд мениджър Джим Креймър често се вглеждат в пазара в търсене на указания за неговите очаквания, пише CNBC. А напоследък тези признаци сочат, че се задават проблеми.

Случващото се не се припокрива с личните очаквания на Креймър. „Моите възгледи са, че пазарът не би трябвало да се движи по този начин. Моето виждане си противоречи със събитията“, споделя той. Въпреки това обаче Креймър е на мнение, че никой инвеститор не може да печели на пазара, ако не разбира това, което той нарича „новата концепция“ на пазара.

А според „новата концепция“ Wall Street смята, че икономиката върви надолу. Ето и обосновката на Креймър:

1. Възходът при акциите с голям потенциал за растеж

Въпреки че Креймърпризнава, че някои от покупките на тези акции се дължат на положителни данни от проучвания, той до голяма степен смята, че те се дължат на недоверие в икономиката. „Професионалистите не купуват акции с голям потенциал за растеж като тези на Facebook и Google, освен ако не са убедени, че икономиката се забавя. Цената на акциите на Yelp нямаше да се придвижи с 8% нагоре, ако не беше новата теза за бавния растеж, която наскоро доби популярност“, обяснява той.

С други думи, ако инвеститорите се опасяват от слаб растеж, те стават по-склонни да плащат повече за акции с потенциал за растеж.

Креймърдобавя, че възходът на акциите на Celgene, Regeneron, Biogen Idec и Gilead също отразява концепцията. „Когато инвеститорите мислят, че икономиката се забавя, те купуват тези акции, заради ниската им чувствителност към състоянието на икономиката“, посочва той.

2. Малко търпение към търговците на дребно

Според Креймърспадът на цената на акциите на американската верига магазини Macy's свидетелства за това пазарно явление. Когато икономиката се забавя, хората обикновено съкращават разходите си. И въпреки че отчетът на Macy's не отговори на очакванията, „той всъщност не показа нещо кой знае колко отрицателно. Просто очакванията бяха прекалено високи“, отбелязва Креймър.

И все пак инвеститорите не простиха на веригата магазини. „За мен това обрисува новите схващания на пазара“, казва хедж фонд мениджърът.

3. Спад на цените на хранителните стоки

Падането на цените на зърното, свинското, говеждото и други също показва, че инвеститорите не мислят, че търсенето отговаря на предлагането.

От всички спадове на цените на стоките, тази на петрола приковава най-силно вниманието на пазара. „Тези спадове са много очевидни“, посочва Крамър. Когато световната икономика пълзи, цената на петрола се качва. Въпреки че според Креймърренесансът на енергийното производство в САЩ е частично отговорен за намаляването на цените на петрола, за пазара това е икономически проблем.

4. Облигациите

Тъй като доходността по тях и цената им се намират в обратнопропорционална зависимост, устойчиво ниската доходност бива възприемана от борсата като знак, че търсенето на облигации остава високо. А това се случва когато световната икономика е затруднена, сочи историята.

Креймъробаче не е толкова сигурен в това. Той смята, че доходността по американските облигации е толкова ниска, защото инвеститорите в облигации намират американските такива за привлекателни на фона на тези на други държави. Въпреки това високата доходност обикновено върви ръка за ръка с икономическия растеж, а доходността в момента е всичко друго, но не и висока.

Имайки предвид всичко това, Креймърмисли, че случващото се на пазара се изменя с променящите се очаквания на Wall Street. Високото търсене на облигации, спадът на цените на петрола, ниският праг на търпимост към търговците на дребно и възходът на акциите с потенциал за растеж предполагат, че преобладаващите схващания са се изменили драстично. „Инвеститорите, които мислеха, че икономиката се забързва, сега търсят по-бавен растеж и по-ниска инфлация“, отбелязва Креймър.

Не е нужно да сте съгласни с изложената теза. Но ако искате да печелите пари на пазара, трябва „да го уважавате, независимо колко див, луд или глупав е той“, заключава той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *