Подписват до дни сделки за 800 млн.

Руснаците вземат само ТЕЦ-Варна, EVN купува енергото в Слънчев бряг

До Нова година ще има яснота как ще се приватизира „Булгартабак“, обяви Румен Овчаров. Има два стратегически въпроса, на които трябва да се отговори, преди да се продава холдингът. Те са ще смесваме ли социалните и икономически функции на дружеството и ще смесваме ли производството на тютюн с това на цигари, обясни министърът. Основно трябва да се реши дали ще се продава целият холдинг или отделни дружества, допълни той. НЕК и „Булгаргаз“ първо трябва да се структурират според европейските изисквания, а едва след това да се приватизират, каза още Овчаров.

Две сделки на стойност над 800 млн. лева ще са факт до 10 дни. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров вчера. В този срок ще приключат преговорите с РАО „Единна енергийна система“ за ТЕЦ-Варна. Сделката е на стойност 390 млн. евро (764 млн. лв.). Водят се разговори само за тази централа, не и за другата в Русе, обясни Овчаров. Руснаците спечелиха конкурса и за двата ТЕЦ-а, но Комисията за защита на конкуренцията постанови да изберат само единия.

Агенцията за приватизация обжалва решението пред съда, дело още не е насрочено. За Бобов дол пък конкурсът бе прекратен, а единственият кандидат, подал оферта – гръцката държавна РРС, също обжалва. Няма яснота какво ще се прави с централите в Русе и Бобов дол, каза министърът. Съдбата на втората централа ще се решава от магистратите. За Русе пък единият вариант е да бъде прекратена процедурата, а другият – да бъде поканен за преговори класираният на второ място – чешката CEZ. Тя предложи цена от 24 млн. евро при 119 млн. евро на РАО.

До 10 дни ще се реши съдбата и на енергото в Слънчев бряг. Готова е нова оценка, разкри министър Овчаров. Тя е за 42,51 млн. лв. без ДДС и вече е одобрена от борда на дружеството. Сделката трябва да се реши от общото събрание на „Слънчев бряг“ АД. То ще се проведе на 27 октомври, стана ясно от съобщение на борсата вчера. Продажбата на енергото в курорта бе договорена с австрийската EVN, заедно с ЕРП-тата в Стара Загора и Пловдив. Компанията трябваше да плати 25 млн. лв. по договорката с държавата, но миноритарните акционери настояваха за 79 млн. лв. без ДДС. Собствениците отнесоха спора до съда.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *