Поевтиняващият петрол удря печалбите на компаниите в S&P 500

Въпреки че инвестиращите в акции очакват ползите от по-евтиния петрол да се отразят на икономиката, всичко, на което стават свидетели напоследък, върви надолу, отбеляза Bloomberg.

Прогнозите за печалбите на компаниите в състава на широкия американски индекс S&P’s 500 за четвъртото тримесечие на 2014 г. спаднаха с 6,4% на тримесечна база. Това е най-големият спад от 2009 г. насам, издават резултатите от анкета сред 6 000 анализатори, проведена от агенцията. Понижението важи за девет от 10-те индустриални подгрупи на индекса, като то е най-голямо за енергийните компании.

Песимизмът относно печалбите расте, след като най-добрият тригодишен подем от технологичния бум изведе оценките на акциите до най-високите им стойности от 2010 г. насам. Същевременно волатилността на щатския фондов пазар се увеличи, след като поевтиняването на петрола с 55% от юни до 49 долара за барел повиши спекулациите, че компаниите ще отменят планираните инвестиции, а кредитните пазари и банките ще пострадат от невъзможността на фирмите да обслужват задълженията си.

Американските дружества са изправени пред най-бавния ръст на тримесечните финансови резултати от 2009 г., след като енергийните източници изядоха повече от половината от растежа, а ползите за търговците и транспорта все още не се проявяват. Производителите на петрол се изправят пред комбинацията от слабо търсене и растящо предлагане от страна на северноамериканските шистови находища. Цената на петрола пък потъна до 48,36 долара от средно 98,61 долара за барел през първото тримесечие на 2014 г.

Прогнозите са, че през последните три месеца на миналата годината печалбите на компаниите в S&P 500 са нараснали с 2% и че ще се повишат с 2,8% през текущото тримесечие. Това е по-малко в сравнение с октомврийските очаквания на анализаторите за ръст от 8,1% и 9,2%, съответно. Без да се има предвид представянето на енергийните компании, покачването на печалбите щеше да бъде в размер на 4,7% и 7,8 на сто.

Освен за комуналния сектор прогнозите за представянето на всички останали индустрии са понижени. Печалбата на енергийните производители от ранга наIrving, Exxon Mobil Corp и Chevron Corp, ще се свие с 35% през текущото тримесечие, сочат оценките на анализаторите. През октомври те прогнозираха, че индустрията ще отчете печалба, близка до тази за 2013 г.

Междувременно днес производителят на алуминий Alcoa открива Сезона на отчетите в САЩ. До края на седмицата компании, измежду които JPMorgan Chase & Co, Schlumberger Ltd. иIntel Corp ще оповестят финансови резултати за четвъртото тримесечие.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, един от големите пазарни рискове от по-ниските цени на петрола е, че ще могат да бъдат замрази капиталовите разходи на енергийните дружества. ConocoPhillips и Continental Resources Inc. са сред компаниите, които през декември свиха капиталовите бюджети за 2015 г. Индустрията пък съставлява една трета от всички капиталови разходи на компаниите в S&P 500, изчислява Deutsche Bank.

„Поевтиняването на петрола може да се отрази първо на добивните компании и след това на обслужващата част от индустрията, като може да засегне заетите през следващото тримесечие“, смята президентът на Lawson Kroeker Investment Management Том Сидука.

Случващото се повлича и други индустрии. Например, вторият по големина производител на стомана U.S. Steel Corp. съобщи миналата седмица, че възнамерява да освободи повече от 750 служители в два завода, за да се справи с по-ниските разходи за инвестиции.

Caterpillar, Terex Corp и United Rentals Inc са трите компании за машини и оборудване, които могат да изгубят най-много от спада в цените на енергийните суровини, пресмята анализаторът вEvercore ISI Дейвид Расо.

Въпреки че по-евтиният петрол е добре дошъл за магазините и ресторантите, техните печалби не са достатъчни, за да компенсират загубите на енергийния сектор. Около 35% от печалбите на S&P 500 идват от глобални инвестиции и разходи за суровини, докато потребителските компании допринасят с една пета, сочат изчисления на Deutsche Bank.

Най-големият срив в цената на петрола от началото на финансовата криза през 2008 г. причинява безпокойство на фондовите и кредитните пазари, на които дългът на енергийните компании се изстреля по време на бума на суровините. Доходността по облигациите на енергийните компании с оценка „боклук” се покачи до средно 9,5% от 5,7%, колкото бе през юни, когато един барел суров петрол струваше 107 долара, показва справка в данните на Bank of America Merrill Lynch.

Регионалните банки, стимулирани от шистовия ренесанс, измежду които BOK Financial Corp. и Comerica Inc.,сега са изправени пред потенциален кредитен натиск по отношение на заемите, отпуснати на индустрията, предупреди агенция Fitch Ratings миналия месец. Според рейтинговата компания цени на петрола под 50 долара за барел биха увеличили кредитните загуби.

Дневните изменения наS&P 500са с близо 50% по-високи, откакто ОПЕК реши да не изменя производството, за да облекчи световното свръхпредлагане. На фона на растящите цени на акциите и песимизма относно печалбите бичият пазар се насочва към още колебания, доближавайки седмата си година, твърди главният инвестиционен стратег на Brown Brothers Harriman Private Banking Скот Клемънс.

След като нарасна с повече от 10% за трета поредна година през 2014 г., индексът се търгуваше при 18,5 пъти печалбата през декември, което е с 13% повече в сравнение с 10-годишната средна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *