Политиците се ритат по кокалчетата, а дупката в хазната расте

След като приемането на бюджет 2010 г. мина под мотото Без дебати, сега най-неочаквано опозицията се размърда. Миналата седмица БСП и ДПС решиха да сезират Конституционния съд, че сегашното правителство така е приело Закона за бюджета за тази година, че да може, когато си поиска, да го актуализира. Оказва се, че кабинетът на Бойко Борисов ще може да съкращава разходите или да променя заложените параметри на бюджетното салдо. Абе с две думи, правителството можело да си направи нов бюджет. Парадоксалното е, че крадецът вика дръжте крадеца. През 2009 г. същите упреци бяха отправени именно към тройната коалиция. Тогава от СДС, ДСБ и Атака също сезираха Конституционния съд.
Според БСП правителството щяло да си прави нов бюджет без парламента, като го променя самостоятелно в зависимост от икономическата ситуация. Нормално е при промяна на икономическата обстановка да се променят и приходите, и разходите в хазната, но това не означава, че правителството всеки път трябва да тича до парламента, за да гласува отново Закона за бюджета. Правните хватки, които използват политиците, за да се атакуват и дискредитират, са нещо нормално както у нас, така и по света.
По-интересното в случая е дали няма да се окаже, че дупката ни в хазната е по-голяма, отколкото министър Дянков се хвали. По предварителни данни дефицитът за 2009 г. е близо 500 млн. лв. Той обаче може да се окаже, че е 1 млрд. лв., а и отгоре. Това по всяка вероятност ще се потвърди от данните на Евростат. Причината е, че тяхната методология е различна от начина, по който финансовото ведомство определя бюджетното салдо. Ние изчисляваме касовата наличност в хазната, т.е. постъпилите приходи и разходи, а разликата формира салдото. В същото време европейската статистика отчита невърнатия ДДС на фирмите и неизплатените суми от държавата към частни компании като разход. Така една проста сметка показва, както самият Дянков призна,че невърнатият ДДС на фирмите е 440 млн. лв., към тях като се прибавят и още 400 млн. лв. дългове към строителните фирми, тогава излиза, че дупката в хазната е 1.3 млрд. лв.
Трикът на правителството сериозно да забавя връщането на ДДС на фирмите, за да отчита по-големи постъпления, вече за никого не е тайна. Преди дни в. Пари писа, че на големите фирми не е върнат ДДС за октомври! Така че, като излязат данните на Евростат, да не се окаже, че България не е с най-малкия дефицит в Европа, с което непрекъснато се хвали финансовият ни министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *