Полша планира набег върху частните пенсии

Ян Циенски

Полското правителство предлага да пренасочи част от парите, които работещите заделят в частни пенсионни схеми, към обществената система, с цел да предотврати прекаленото нарастване на държавния дълг.
Полският финансов министър Яцек Ростовски заяви, че планът е да се намали процентът от работните заплати, влизащи в частната пенсионна система, до 3% от сегашните 7,3% до втората половина на следващата година, след което разликата от 4,3% да бъде добавена към сегашните постъпления в обществената система.
Правителството ще се опита да задържи държавния дълг под 55% от БВП догодина. Ако не успее, финансовото законодателство предвижда жестоки бюджетни съкращения. Очаква се дългът тази година да се приближи до 50% от БВП, а догодина да е между 54,5 и 55% от БВП.
Изненадващото решение разтревожи много анализатори, които преценяват, че подобен ход подкопава имиджа на правителството, досега смятано за ориентирано към бизнеса и реформите.
„Идеята е много лоша. Те решават днешните проблеми за сметка на хора, които ще се пенсионират след десетилетие“, заяви Ришард Петру, главен икономист към филиала на германската Commerzbank BRE Bank.
Предложението може да намали опасността от преминаване на дълговия праг, като редуцира необходимостта да се финансира държавната система с 13 млрд. злоти (€3 млрд.). „Постъпленията ще спрат ръста на държавния дълг“, обяснява Ростовски.
Към момента частните инвестиционни фондове използват около една трета от средствата, които събират от работещи, за да инвестират на фондовата борса, а останалата част отиват за покупка на правителствени дългови инструменти. Намаляването на парите наполовина може да съкрати търсенето на дългови книжа и да повлияе неблагоприятно на Варшавската фондова борса.
Частните инвестиционни фондове, основани след реформата на пенсионната система през 1999 г., са рентабилни и са се превърнали в изкусителна политическа цел. Тази година правителството прие закон, според който се намаляват таксите, които налага за управлението на фондовете.
Макар че Полша вероятно ще е единствената страна от Европейския съюз, която няма да изпадне в рецесия през тази година, икономическата и финансова криза порази жестоко публичните финанси.
Очаква се бюджетният дефицит да удари 6,5% от БВП за тази година. Правителството се надява да сложи капак на дълга с амбициозна приватизационна програма, с която да набере 37 млрд. злоти догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *