„Порочната“ приватизация сближи опасно ГЕРБ, патриотите и ДПС

ГЕРБ и ДПС безапелационно засенчиха БСП и „Атака“ по демагогия с идеята си да ремонтират конституцията заради „порочната“ приватизация. Вчера управляващата партия на Бойко Борисов обяви, че поема курс към промяна на основния закон на държавата, за да бъдат преследвани до дупка виновниците за криминалното раздържавяване от 1992 г. насам. За целта ще бъде премахната давността за този тип престъпления.

В момента давност няма само за престъпления срещу мира и човечеството. Ден по-рано и от ДПС съобщиха, че започват да събират подписи за дописване на конституцията. Поразителното е, че същите партии не „посмяха“ да променят конституцията за реформа на съдебната система.

От ГЕРБ вече прогнозираха, че инициативата им ще успее. „Очакваме златния пръст на Корнелия Нинова при събирането на подписите“, обясни Десислава Атанасова. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък разигра цял спектакъл на представянето на филма на Елена Йончева за нарушенията по границата, за да накара лидерът на БСП да подпише поправката на конституцията. Нинова обаче категорично отказа да говори по тази тема.

Десислава Атанасова уточни, че „Обединени патриоти“ вече са дали съгласие, ДПС са изразили готовност, а „Воля“ декларирали многократно желание за разкриване на подмолни и мръсни практики. За промяна на конституцията е нужна подкрепата на поне 180 депутати. Групата на БСП в парламента е от 80 души.

„При преразпределението на собствеността бяха извършени множество престъпления“, коментира депутатът Данаил Кирилов, който представи решението на ГЕРБ заедно с колегите си Десислава Атанасова и Тома Биков. Триото обаче не бе подготвено да открои поне десетина криминални сделки, а само подхвърли обичайните заподозрени – „Кремиковци“, РМД-тата. И наблегна на приватизацията на „Техноимпекс“, където през 1997 г. Корнелия Нинова влязла като член на съвета на директорите, а после се включила в РМД-то. „Според декларацията на лидера на БСП пред Сметната палата тя е получила над 65 000 лева от продажбата на акции от „Техноимпекс“, обясни Десислава Атанасова, разкривайки неволно, но съвсем очевидно, че ГЕРБ ще лансира „ревизията“ и „давността“ за политическа употреба. „Дали БСП ще се пребори със съвестта на собствения си лидер и ще подкрепи ГЕРБ в това начинание?“, попита Атанасова.

ГЕРБ сочат „Кремиковци“ като емблема на лошата приватизация. Но не виждат проблем например в приватизацията на холдинга „Булгартабак“ при втория кабинет на Бойко Борисов. Данаил Кирилов каза, че не знае какво пише в договора за „Булгартабак“, но пък декларира, че нямало защо да се срамува от сделката. От ГЕРБ и до днес упорито отказват да кажат кой е истинският собственик на холдинга.

Кирилов разясни, че прокуратурата вече била прегледала приватизационните сделки и по много от тях имало образувани производства, които обаче били прекратени по давност. „Това безкрайно облекчава виновните лица. Знам от колеги прокурори, че единствено могат да класират погасените по давност преследвания. Ако се възприеме това допълнение в конституцията, това означава, че ще има правна възможност и понастоящем да бъдат довършени недовършените разследвания“, коментира по-късно Кирилов пред Радио К2. Не е ясно обаче защо няма осъдени за сделки, които са далеч от изтичане на давността.

Ексхумирането на старата тема за продажбите на „Кремиковци“, „Химко“, за РМД-тата и т.н. идва на фона на непресъхващи актуални скандали за шуробаджанащина, порочни обществени поръчки и малко, но твърде съмнителни сделки от по-ново време, свързвани с управлението на Бойко Борисов.

Още при възникването на идеята юристи коментираха, че дори популизмът да надделее и Народното събрание да премахне давността, промяната не може да е със задна дата и ще важи само за бъдещи приватизационни сделки. Следователно цялото упражнение, наричано „ревизия на приватизацията“, губи смисъл. И това далеч не е единственият аргумент срещу т.нар. ревизия, която е една от любимите теми на премиера Бойко Борисов. Икономисти предупредиха, че подобно действие ще отблъсне всички инвеститори, защото на практика те няма да бъдат сигурни дали някой ден с промяна в закона собствеността им няма да бъде отнета.

„Няма да бъдат възобновени дела, по които има вече произнасяне на съда – това са само няколко десетки случая. Не коментираме разваляне на приватизационни договори – говорим само за виновните лица, извършили престъпление“, подчерта Кирилов, който напоследък редовно защитава всички законотворчески недоразумения, информира в.Сега. Всъщност признанието му, че само няколко десетки от 5200 сделки за приватизация са стигнали до съд, е повече от показателно. Приватизацията се точи вече трето десетилетие и въпреки че е съпроводена с гръмки скандали, съмнения и разследвания, обвинените през тези години са твърде малко, а осъдени досега няма. Очевидно проблемите са другаде, не в изтичащата давност.

Процедура

„Интензивно обсъдихме всички правни възможности – повече от 5 варианта“, обясни Данаил Кирилов. В крайна сметка партията на Борисов се е спряла на варианта „промяна на Конституцията“. Необходимо е квалифицирано мнозинство от 3/4 от народните представители, т.е. поне 180 депутати да подкрепят поправката – по т.нар. „бърза писта“ и промяната може да мине за няколко дена. Ако няма такава подкрепа, следва „бавната писта“ – 2/3 или 160 депутати, като гласуването се провежда два месеца след евентуалния провал на „бърза писта“. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в парламента, когато има подкрепата на най-малко 160 народни представители.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *