Поскъпва обжалването на малките обществени поръчки

Обжалване на обществена поръчка ще струва между 1000 и 5000 лева за оплакване до КЗК. Ако оспорването продължи в съда, това ще струва от 500 до 2500 лева.Това стана ясно, след като правителството пусна за обществено обсъждане проект на нова тарифа за таксите, които се събират при обжалване на обществените поръчки, съобщава в. „Сега“.

Таксите са на три „етажа“ – според големината на поръчката. Ако прогнозната стойност, обявена от възложителя, е до 1 млн. лева, жалбата пред КЗК ще струва 1000 лева. При стойност на заданието до 5 млн. лева таксата ще е 3000 лв., а за всички по-едри поръчки – 5000 лева. За оспорване на следваща инстанция – във Върховния административен съд, фирмите ще дължат 50% от размера на таксите, предложени за оплакване пред КЗК.

Тази тарифа трябва да заработи от 16 април, когато ще влезе в сила новият Закон за обществените поръчки. Действащата в момента тарифа, която бе приета през юли 2014 г. в последните дни на кабинета „Орешарски“, бе посрещната на нож от бизнеса, защото въведе пропорционално определяне на таксите – 2% от прогнозната стойност на обществената поръчка, но не по-малко от 850 лева и не повече от 15 000 лв. На фона на тези числа излиза, че бъдещата тарифа ще оскъпи обжалването на най-дребните поръчки, в които могат да участват и по-малки фирми, и обратно, при най-едрите търгове тежестта на оспорването ще намалее с две трети.

На практика в рамките на по-малко от три години в България правото на бизнеса да оспорва процедури, в които се харчат обществени пари, драстично и неотклонно поскъпва. До юли 2014 г. таксите бяха 850 лева за по-малките поръчки и 1700 лева за по-големите. Оправданието на управляващите е, че таксите не бива да са ниски, защото тогава фирмите ще се жалват за щяло и нещяло и КЗК и съдът няма да смогват да разглеждат жалбите.

Позицията на бизнеса е на другия полюс – тъй като процедурите прекалено често са непрозрачни, с условия, които силно стесняват кръга на участници, а решенията на тръжните комисии фаворизират определени кандидати, оспорването трябва да е евтино, за да не възпира фирмите да си търсят правата. Показателно е, че по данни на Агенцията за държавна финансова инспекция за последните години в над половината обществени поръчки в България има нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *