Последни проучвания на Ройтерс за бъдещите политики на Фед и на ЕЦБ и за нивата на евро/долар

Според последно проучване на агенция Ройтерс 12 от запитаните 20 американски първични дилъри (финансови институции, търгуващи директно с Фед на първичния паричен пазар) очакват първо повишение на федералната фондова лихва на Фед през втората половина на 2015-а година или на по-късен етап.

Половината от запитаните дилъри предполагат, че Фед ще повиши за пръв път рекордно ниската основна лихва от текущото почти нулево ниво (от рейнджа 0,00%-0,25%) към средната на 2015-а година, докато другата половина от тях очакват това да стане факт на по-късен етап през втората половина на следващата година. Малцина първични дилъри залагат на първо повишение на основната американска лихва чак през 2016-а година.

Резултатите от това проучване показват, че повече от половината запитани първични дилъри прогнозират първо вдигане на лихвата след юни 2015-а година.

Според мнозинството от тях Фед е малко вероятно да се откаже от настоящото темпо на последователно понижение на размера на паричните стимули (с 10 млрд. долара на всяко следващо заседание), което ще сложи край на програмата за „количествени улеснения“ до декември 2014-а година. Повечето дилъри очакват малко по-бързо повишение на американския икономически растеж през настоящата година спрямо 2013-а година, но отчитат като основен риск за икономическото развитие на САЩ, ако инфлацията остане упорито под ценовия таван на Фед от 2%.

Агенция Ройтерс оповести и резултати от последно проучване относно бъдещата политика на ЕЦБ. Мнозинството запитани икономисти очакват ЕЦБ да запази без промяна основната репо лихва в еврозоната на рекордно дъно от 0,25%. Около половината от запитаните икономисти обаче предполагат, че в бъдеще ще се наложат някои допълнителни стимулиращи мерки от страна на Централната банка под формата на понижение на лихвите или програма за покупка на финансови активи (програма от типа на „количествени улеснения“). Според повечето анализатори инфлацията в еврозоната няма да падне обратно към или под многогодишното мартенско дъно от 0,5% в близко бъдеще.

Ройтерс обяви резултати и от свое последно проучване сред валутни анализатори относно нивата на еврото спрямо долара в краткосрочен и средносрочен план. Средните очаквания са за търгуване на основната валутна двойка (евро/долар) около 1,3800 нивото в едномесечен план, около 1,33 в тримесечен план и понижение към 1,29 долара в едногодишен план. Според мнозинството от запитаните повече от 60 водещи анализатори на валутните пазари еврото трябва да поскъпне чак до 1,4200 долара, преди това да накара ЕЦБ да предприеме по-агресивни мерки в областта на паричната и лихвена политика, целящи ограничаване на възходящото движение на единната европейска валута.

Според това последно проучване еврото вероятно ще отслабне спрямо британската лира, тъй като се очаква Английската централна банка да започне да повишава британската лихва от настоящото рекордно дъно от 0,5% след около 12 месеца (в края на първото тримесечие или през пролетта на 2015-а година ). Средните прогнози са за понижение на еврото към 0,8210 британски лири в едномесечен план, към 0,81 паунда в тримесечен план и до 0,7900 в рамките на една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *