Поставят начало на нова програма на ЕС – „Източно партньорство“.

Европейският съюз и шест бивши съветски републики ще поставят днес в Прага началото на нова програма на ЕС – „Източно партньорство“.
Нейната цел е стабилизирането и ангажирането на тези страни, но не и постепенното им присъединяване към съюза, като при това ЕС се стреми и да не ядоса Русия, предаде Франс прес.
Сред участниците в срещата ще е и премиерът Сергей Станишев, съобщиха от Правителствената информационна служба.
В рамките на пленарната сесия е предвидено изказване на българския министър-председател на тема „Енергийно сътрудничество и транзитни трасета“.
В делегацията, водена от Сергей Станишев, са включени заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров, секретарят на Съвета по сигурността и съветника на премиера по външната политика Боян Чуков и съветникът на премиера по европейските въпроси Мария Пинто.
Чешкото ротационно председателство на ЕС превърна в свой приоритет програмата, която обхваща нуждаещите се от стабилизиране Грузия, Украйна и Молдова, както и Азербайджан, Армения и Беларус, с които Съюзът наскоро възобнови диалога.
Много отслабено от оставката на премиера Мирек Тополанек, правителството обаче не успя да убеди всички европейски ръководители да дойдат в Прага за срещата.
Германският канцлер Ангела Меркел, която е дълбоко обезпокоена от развитието на ситуацията в Украйна, ще дойде в чешката столица.
Списъкът на отсъстващите лидери на големи държави обаче е много по-дълъг: френският президент Никола Саркози, който ще бъде представен от премиера Франсоа Фийон, британският министър-председател Гордън Браун и испанският му колега Хосе Луис Родригес Сапатеро.
Както обобщи служител на Европейската комисия, има опасност да бъде оставено впечатлението, че само страните членки на ЕС от Източна Европа подкрепят новата програма.
Основни поддръжници на „Източно партньорство“ са Полша и Швеция, според които Източна Европа трябва да има приоритет пред други региони като Средиземноморието.
Държави от западната част на континента като Франция, Германия и страните от Бенелюкс обаче са категорично против даването на каквито и да били европейски перспективи на шестте бивши съветски републики и смекчаването на визовия режим за тях в краткосрочен план.
Войната между Русия и Грузия през август миналата година и неотдавнашните размирици в Молдова обаче убедиха и тези държави в необходимостта от развитие отвъд европейската политика на добросъседство.
Европейският съюз е предвидил за „Източно партньорство“ 600 милиона евро до 2013 г.
Що се отнася до участието на шестте бивши съветски републики, беларуският президент Александър Лукашенко, който доскоро имаше забрана да влиза на територията на ЕС, реши да изпрати в Прага вицепремиера Владимир Семашко.
Молдовският му колега Владимир Воронин, който обвини Румъния за размириците в страната му, последва примера на Лукашенко. Той реши да не отива лично в чешката столица и ще бъде представляван също от вицепремиера (и министър на външните работи и европейската интеграция) Андрей Стратан.
За сметка на това, предвид тежката икономическа криза в Украйна, в Прага са очаквани и президентът Виктор Юшченко, и премиерът Юлия Тимошенко.
Русия обвини Европейския съюз, че целта на „Източно партньорство“ е да разшири сферата му на влияние.
Европейските ръководители на свой ред уверяват, че програмата просто отговаря на желанието на шестте държави за сближение с ЕС и обещаха на Русия, че може да участва в някои многостранни проекти.
Предвидено е тези проекти да засягат развитието на гражданското общество, правата на човека, контрола на границите и енергийната сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *