Потребителското доверие и ипотечните заеми в Австралия се увеличават

Потребителското доверие в Австралия се повиши значително през юли и се върна на нивата си отпреди година и половина. Финансовите стимули на държавата и очакванията на домакинствата, че страната няма да бъде така силно засегната от икономическата криза, повишиха за осми пореден месецброя на одобрените ипотечни заеми.
Индексът на финансовата група Westpac, който следи оценката на домакинствата за икономическите условия, заетостта и финансовото им състояние, се повиши с 9,3% на месечна база до 109,4 пункта през юли. Това е най-високата стойност на показателя от декември 2007 г. досега.
През предишния месец той се повиши с 12,7% и с общо 23,2% за юни и юли. Това е най-силният ръст за два последователни месеца, откакто индексът започва да се изчислява през 1975 г.
Австралийската централна банка реши да запази основния лихвен процент на ниво от 3 на сто за трети пореден месец през юли. Австралия бе една от малкото страни, които успяха да отчетат ръст на БВП през първото тримесечие, редом с Китай, Южна Корея и Индия.
Според икономистите на Wastpac финансовите стимули на правителството за домакинствата на стойност 12 млрд. австралийски долара, или 9,4 млрд. щатски долара, са основен двигател на повишението на индекса.
Отделни данни на австралийското статистическо бюро разкриха, че броят на новите одобрени ипотечни кредити се увеличава с 2,2% на месечна база до 63885 през май. Това е осмото поредно месечно увеличения на показателя.
Икономистите очакваха по-слаб месечен ръст от 1,3 на сто, след като през април броят на новоотпуснатите заеми за покупка на жилище се повиши с 1,8 на сто. Купувачите на първи дом получават бонус от правителството в размер на 21 хил. австралийски долара, предаде Bloomberg.
Австралийският долар поевтинява с 0,5% спрямо щатския днес и към 11:30 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,7845 щатски долара. Инвеститорите потърсиха сигурността на щатския долар и японската йена, след като преосмислиха перспективите за възстановяване на икономиката.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *