Пощенска банка предлага превалутиране на заемите в швейцарски франкове

Пощенска банка обяви, че предлага на кредитополучателите си, които са изтеглили заеми в швейцарски франкове, две специални програми за превалутиране на задълженията им. Стъпката на финансовата институция е в отговор на рязкото поскъпване на валутата през последните седмици след премахването на фиксирания максимален курс на франка спрямо еврото. Решението, с което швейцарската централна банка премахна тавана на валутата, доведе до поскъпването й с над 30% спрямо еврото, което оскъпи значително вноските по заемите, изтеглени във франкове.

Възможност

Предложените от Пощенска банка две нови програми за превалутиране – „Лоялен клиент“ и „0% лихва“ – са достъпни от събота, 24 януари. С тях клиентите, които са получили финансиране в швейцарски франкове, ще могат да запазят вноските си на равнища, които са много близки до тези отпреди 15 януари 2015 г., когато валутата рязко промени курса си на международните пазари, отбелязват от банката, но не посочват конкретен курс, както и дали при предоговаряне ще има промяна в срока на кредита.От публикации на членовете на групата“Ипотечни кредити в швейцарски франкове“ в социалната мрежа Facebook ставаясно, че при посещение в банката на клиентите не едавана конкретна писменаоферта. Предлагани са имобаче няколко варианта запревалутиране, един от които при по-нисък от настоящия курс.

От финансовата институция казаха, че като част от специализираните програми за превалутиране банката поема за своя сметка разходите и нотариалните такси за учредяване на нова ипотека, както и разходите за изготвяне на пазарна оценка на имота, ако е необходима такава. „При превалутиране се премахват също и всички такси за управление на кредита, които са били дължими до момента, което също е голямо облекчение за клиентите с експозиции в швейцарски франкове“, допълват от Пощенска банка.

„Новите програми са логично продължение на усилията ни да предлагаме най-подходящите решения за превалутиране на нашите клиенти така, както сме го правили активно в последните години“, коментира и Румен Радушев, началник-управление „Индивидуално банкиране“ във финансовата институция.

Проблем с предистория

В периода на кредитен бум преди кризата част от банките в България предлагаха по-активно финансиране в швейцарски франкове. Тези продукти бяха атрактивни заради по-ниските лихви в сравнение с кредитите в други валути, като стабилността на франка също ги правеше привлекателни. Сред финансовите институции, които тогава предлагаха такива продукти, бяха вече обединяващите се към онзи момент HVB Bank Biochim и Хеброс банк (сега обединени в Уникредит Булбанк), както и Банка Пиреос. И трите банки отпускаха заеми във франкове за сравнително кратък период от време, поради което общият брой на тези кредити е относително малък – по оценки на представители от финансовия сектор става дума за под 1000 клиенти, като най-голяма част от тях са финансирани именно от Пощенска банка.

Проблемите за тях станаха факт в периода на кризата, когато франкът започна да поскъпва. Така, ако през март 2008 г. курсът на лева спрямо швейцарската валута беше 1.25 лв. за франк, то четири години по-късно числата достигнаха 1.62 лв. за франк. През септември 2011 г. швейцарската централна банка въведе таван на курса на франка спрямо еврото, което запази стойностите относително стабилни. В понеделник обаче фиксингът на БНБ е 1.9531 лв. за франк. С други думи, месечните вноски по заемите в швейцарски франкове, които кредитополучателите всъщност изплащат в евро или в левове, са се увеличили съществено.

Именно с аргумента, че реално не са получили заема си в швейцарската валута, част от членовете на групата „Ипотечни кредити в швейцарски франкове“ в социалната мрежа Facebook депозират пред обслужващите ги банки искания за превалутиране на кредитите си по курс към датата на усвояването им, преизчисляване на лихвите на база 3-месечен EURIBOR, както и връщане на сумите от валутни разлики и лихви, които според тях финансовите институции са надвзели неправомерно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *