Правителството готви глобални облигации

Правителството обмисля възможността да емитира нови глобални еврооблигации, с които да изплати предсрочно някоя от сега търгуваните на международните пазари евро и доларови емисии на българското правителство с падеж съответно през 2013 и 2015 г., заявява в интервю за “Дневник“ заместник-министърът на финансите Ана Михайлова.

Решение (включително и за размера на емисията) може да се вземе още през тази година. Основните ефекти, които може да осигури новата емисия, са освенрефинансиране на стари задължения връщането на част от спестяванията на пенсионните фондове обратно в България (около 1 млрд. евро бяха инвестирани в чужбина през последните месеци – бел. ред.) и с това вливане на допълнителна ликвидност в икономиката.

Към 30 септември външните облигационни задължения на България са 1.56 млрд. евро. Това е 47% от външния дълг на България и 33% от общия държавен дълг (вътрешен и външен). Така обявеното намерение на правителството съвпада и с визията на кабинета по отношение на дълга, залегнала в управленската програма. Tя предвижда съотношението дълг/БВП да не надхвърля 25%. Сегашното съотношение е 14.2%. Условията, които държавата би постигнала при нова емисия, ще са по-добри от тези по вече съществуващите емисии, смята още Михайлова. През септември министърът на финансите Симеон Дянков също допусна пускането на пазара на нови глобални облигации. Той направи това в Истанбул, на годишната среща на МВФ и Световната банка, но тогава при завръщането си в България каза, че думите му не са били предадени правилно. Според експертите от голямо значение за крайния ефект от подобна операция е начинът, по който ще се използват парите. Те обясниха, че технически набраните средства първо ще постъпят във фискалния резерв. В първия от вариантите те може да отидат за предплащане на съществуващ държавен дълг. Алтернативи в сегашните условия са правителството да финансира с тях евентуален бюджетен дефицит, да ги държи по сметка в БНБ (с което ще увеличи валутните резерви) или да депозира част от тях в търговските банки.

Агенция КРОСС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *