Празничното рали на американските акции продължава

Европа

Европейските акции се повишиха за първи път в последните три дни, след като корпоративни придобивания на Ericsson и Arcelor Mittal подкрепиха технологичните и стоманените книжа.

Националните индекси завършиха на положителна територия в 15 от 18 западноевропейски пазара. Немският Xetra DAX напредна с 0.5%, а френският CAC 40 добави 0.5%. Британският FTSE 100 се понижи с 0.1%. В Лондон Dow Jones Stoxx 600 регистрира актив от 0.3% до 364.56 пункта. Рекордният размер на сделките по сливане и придобиване от началото на годината тласнаха бенчмарка до шестгодишен връх въпреки забавянето на глобалния икономически растеж и ръста на инфлацията. Индексът е нараснал със 17% от началото на годината.

Ericsson, световен лидер в изграждането на мобилни телекомуникационни мрежи, скочи с 1.3% до 27.9 крони. Компанията се съгласи да закупи Redback Networks за 25 долара на акция, което е с 18% над вчерашната цена на затваряне на американската компания от 21.17 долара. Покупката ще позволи на Ericsson да предложи рутиращи устройства, които могат да бъдат предлагани от телефонните оператори за широколентов интернет достъп. Продажбите на Redback отблелязват по-силен темп на растеж спрямо по-големите конкуренти Cisco Systems и Juniper Networks.

Arcelor Mittal, най-големият производител на стомана в света, се изстреля с 2.4% до 31.97 долара, след като компанията закупи завод на Grupo Villacero в Мексико за 1.4 млрд. долара. Arcelor Mittal, която вече е водещият производител на стомана в Мексико, търси начини да разшири позициите си в Северна и Южна Америка с цел съкращаване на разходите и директен достъп до ключови суровини. Salzgitter, вторият производител на стомана в Германия, напредна с 2.2% до 98.68 евро.

Книжата на Alitalia поскъпнаха с 4.2% до 97 цента след спекулации, че консорциум от Banca Intesa, Management & Capitali и Air One, основният конкурент на компанията, обмислят обща оферта за придобиване на нерентабилния авиопревозвач. По-рано през месеца италианското правителство обяви намеренията си да продаде поне 30.1% от дела си в авиокомпанията.

Акциите на Barclays добавиха 0.5% до 721 пенса. Третата по големина банка във Великобритания закупи Nile Bank в Уганда, с което ще разшири търговските и потребителските си операции в Африка.

DaimlerChrysler, петият по големина производител на автомобили в света, се покачи с 1.2% до 46.82 евро. Commerzbank, Deutsche Bank и Goldman Sachs Group са сред групата от над 10 банки, които се съгласиха да закупят дела от 7.5%, който Daimler притежава в европейската авиационна група European Aeronautic Defence and Space.

Акциите на EADS добавиха 4.1% до 25.24 евро, след като подразделението Airbus успя да спечели договор за доставка на девет суперсамолета A380 за 2.7 млрд. долара на Singapore Airlines.

САЩ

Американските акции продължиха празничното си рали и тласнаха Standard & Poor’s 500 към нов шестгодишен връх след оптимизъм, че печалбите на автомобилния и брокерския сектор ще ускорят растежа си.

Широкият Standard & Poor’s 500 напредна с 0.2% до 1428.19 пункта. Сините чипове в 110-годишния Dow Jones добавиха 0.2% до 12 492.63 пункта и записаха 22-ия си рекорд за 2006 година. Технологичният Nasdaq Composite завърши с актив от 0.4% до 2439.44 пункта.

Акциите на CarMax, най-големият дилър на автомобили на старо в САЩ, се изстреляха с 9% до 52.99 долара и записаха най-доброто си представяне в последните 9 месеца. Компанията обяви ръст на нетните приходи за третото тримесечие в размер на 98% и повиши прогнозните си финансови резултати за 2007 година за втори път в последните три месеца.

Книжата на Ford Motor нараснаха с 1.3% до 7.29 долара, след като анализатори на KeyBanc Capital Markets повишиха рейтинга на втория по големина производител на автомобили в САЩ до “hold“ от “sell“.

Morgan Stanley поведе възходящото движение във финансовия сектор. Акциите на инвестиционната банка се покачиха с 0.1% до 81.79 долара и увеличиха актива си от последните три дни до 3.2%.

Също в сектора Goldman Sachs Group, най-рентабилната инвестиционна банка, нарасна с 1.1% до 203.55 долара. Merrill Lynch, трета по големина в сектора, увеличи капитализацията си с 0.9% до 91.58 долара.

Redback Networks напредна с 18% до 24.98 долара, след като Ericsson, световен лидер в изграждането на мобилни телекомуникационни мрежи, се съгласи да закупи производителя на високоскоростни интернет маршрутизатори за 2.1 млрд. долара.

Транспортните книжа ограничиха ръста на индексите. FedEx се срина с 2.3% до 111.42 долара. Световният лидер във въздушните куриерски доставки заяви, че печалбата за третото тримесечие ще бъде между 1.20 и 1.35 долара на акция и между 1.98 и 2.13 долара за четвъртото тримесечие. Консенсусните очаквания на анализаторите и за двата периода бяха за нетни приходи между 1.55 и 2 долара на акция.

На New York Stock Exchange при умерена търговия около 1.38 млрд. акции смениха притежателите си – под среднодневния обем за изминалата година от 1.61 млрд. На Nasdaq бяха изтъргувани около 1.82 млрд. акции при среднодневен обем за изминалата година от 1.80 милиарда. Печелившите превъзхождаха губещите в съотношение 5 към 4 на NYSE и Nasdaq.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *